Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bakalım kimler söylenenlerden etkilenecek?

Sınavda cevabını bildiğiniz bir soru geldiğinde nasıl rahatladığınız hatırlar mısınız? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmayı beklerken, Erdoğan'ın cevabını bildiği sorular ile karşı karşıya olduğunu hissetmemek mümkün değildi. Ama söyleyecekleri kimlerin şimdiye kadar izledikleri yanlış siyaseti gözden geçirmelerine dayanacak, bu ayrı bir meseledir. Erdoğan'ın Obama ile kavga etmesini beklemek yerine onun söylediklerinin bilincinde olmak aklın gereği değil midir?
Evet... Bazı satırbaşları ile Erdoğan'ın dünya devletlerine neleri hatırlattığını anımsayalım:
- Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada hiç kimse masum değildir. Hiç kimsenin can güvenliği yoktur. Hiç kimse de sürdürülebilir barış ve refah içinde olamaz. Sadece geçtiğimiz yıl dünya genelinde 5 yaşın altında 6 milyon 300 bin çocuk hayatını kaybetti. Suriye'deki savaşta 17 bin çocuk hayatını kaybetti. 375 bin çocuk yaralandı. 19 bin çocuk en az bir organını kaybetti. Bu yıl içinde Filistin'in sadece Gazze Şeridi'nde en modern ve ölüm saçan silahların doğrudan hedefi olarak 490 çocuk katledildi. 3 bin çocuk yaralandı.

Çifte standart
- Çok açık söylüyorum. Çocukların öldürülmesine, masum kadınların alçakça katledilmesine, halkın oylarıyla gelmiş iktidarların silah ve tanklarla darbe yoluyla devrilmesine seyirci kalanlar, sessiz kalanlar, tepkisiz kalanlar bu insanlık suçuna alenen ortak olmaktadır. Daha da önemlisi modern dünya tarafından sergilenen bu çifte standart çok geniş halk yığınları nezdinde ciddi bir güvensizlik oluşturmaktadır.
- Filistin'de yarım asırdır devam eden sorun zaten bölgedeki birçok meselenin temel kaynağıdır. Filistin'de iki devletli çözümün derhal hayata geçirilmesi, Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması ve İsrail'in yanında bağımsız ve sürdürülebilir bir Filistin devletinin kurulması siyasi, insani ve ahlaki bir zorunluluktur. Bu kürsüde Filistin- İsrail olmak üzere iki devletli çözüm konuşuluyor. Ama konuşmak yetmez. Artık icraata ihtiyacımız var.

Güvenlik Konseyi'nin 5'lisi
- Altını çizerek ifade etmek isterim ki dünya 5'ten büyüktür. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleriyle bağdaşmayacak şekilde BM'yi etkisiz hale getirmesi küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir. Tüm alınan kararlar bakıyorsunuz bir ülkenin 2 dudağı arasındadır. Eğer hayır derse hayır. Evet derse o zaman icraata geçirilebiliyor.
- Türkiye özellikle Suriye'de istikrarsızlığın baş göstermesinden itibaren uluslararası topluma söz konusu tehdide ilişkin uyarılarını defaetle yapmıştır. Rejimin halka şiddet politikaları karşısında uluslararası camianın içinden bir türlü çıkamadığı atalet Suriye'de el Kaide'nin yeniden canlanıp, rejimin desteğiyle IŞİD kimliği altında palazlanmasına zemin hazırlamıştır. IŞİD tehdidinin Irak'a yayılması ise konjonktüreldir ve geçmiş hükümetin mezhepçi politikalarından beslenmiştir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA