Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Zekeriya Öz'e soruşturma açılamaz mı?

"Sivil dikta ve korku cumhuriyeti var" diyenleri sanki haklı çıkarmaya yönelik bazı gayretler göze çarpıyor. Ergenekon soruşturması kapsamında, savcı Zekeriya Öz'ün talimatıyla Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın gözaltına alınmalarından söz ediyorum. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile konuştum: "Hem yargı bağımsızlığı deniliyor, hem de yargıdaki her gelişme hükûmete mal ediliyor" dedi. Savcı Öz'ün, "gözaltı" talimatından, Tayyip Erdoğan'ın da, Adalet Bakanı'nın da haberdar olmadığına kesinlikle eminim. Ama Zekeriya Öz hakkında, soruşturma izni talepleri var. Müracaatlar, bugüne kadar sonuçlandırılmadı. Bunu Ergin'e söyledim; şu cevabı verdi: "Zekeriya Öz hakkındaki şikâyetlerin sayısı hayli kabarık. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK'nın) ilgili dairesi (3. Daire), bu talepleri, şikâyet sahiplerini tek tek dinleyerek değerlendiriyor; bu da uzun zaman alıyor. Anayasa değişikliğinden sonra, bakanın re'sen soruşturma izni vermesine imkân yok. HSYK'nın ilgili dairesi soruşturma talebinde bulunduğunda, ancak o zaman, Adalet Bakanı, onay verir ya da vermeyebilir. Bakanın kararları da yargı denetimine açık. Dolayısıyla, şu anda istesem dahi, Savcı Zekeriya Öz'ün soruşturulmasına izin veremem."
Adalet Bakanı'yla, HSYK üyelerinin, özellikle 3. Daire'nin ilişkilerini bilemeyeceğim. Ama keşke, Ergenekon davasının özünü bozabilecek bu tarz uygulamalar, Zekeriya Öz hakkında soruşturma açarak engellenebilse. Öz'ün Ergenekon davasına hizmetlerinin farkındayım ama 18. Dalga, Ergenekon davasını önemseyenlerin inançlarını zedeledi.




YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA