Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Öğretmene verilen sözler ve sorunlar

Öğretmenlerin sorunları bitmiyor. Geçtiğimiz hafta, çarşamba günü geç vakit, yeni Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile konuştum. Bütün gün brifing almış, beni ancak arayabilmişti. Hemen sorunları sıraladım:
1) 2011 Bütçe'sinin müzakereleri sırasında, Nimet Çubukçu, 55 bin yeni kadrolu öğretmen alınacağından söz etmişti. Sonra, Maliye Bakanlığı'ndan 55 bin kadro talep ettiklerini, ancak 40 bin alınabildiğini söyledi. Bu 40 binin 30 bini, 2009 ve 2010 KPSS'sine girenler için, 1 Haziran'da kullandırılacaktı. Ama bu söz de yerine gelmedi. Sadece, 14 bin 209 kadroya yeni öğretmen atandı. 14 bin 277 kadroya da, zaten sözleşmeli olarak çalışan öğretmenler kaydırıldı. Böylece, 2009 ve 2010 KPSS'sini geçenlerin hakkı yenildi. Zaten, bütün sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi sözü verilmişken, neden sözleşmeli öğretmenlerden kadroya 14 bin 277 kişi kaydırıldı ve bu kargaşa yaratıldı? Bunu, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sormak lâzım. (Zira, zaten o sözleşmeliler verilen vaatler uyarınca kadroya geçecekti.)
Öğretmenlerden tepki yükselince, Çubukçu, "Merak etmeyin, kadroya geçirilen 14 bin 277 öğretmen yerine, sizleri sözleşmeli olarak alacağız" dedi. Bu söz verilirken, bütün sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu olacağının farkında değil miydi Çubukçu? Nitekim kanun hükmündeki kararnameyle, hemen seçim öncesi, bütün sözleşmeli öğretmenler kadrolu yapıldı. Bu defa da, "Artık sözleşmeli öğretmen istihdam etmek imkânımız kalmadı" gerekçesini gösterdiler. 2009 ve 2010 KPSS'sinde sıralamaya giren öğretmen adayları, "Madem sözleşmeli alamıyorsunuz, bizi kadrolu yapın" teklifini getirdiler. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, ancak, 1 Haziran'daki atamaya uymayıp, kanun hükmündeki kararnameyle kadroya geçen ve mevcut okullarındaki yerlerini muhafaza eden öğretmenlerin boş bıraktıkları 6 bin 575 kadroya atama yapılabileceği cevabını verdi. Bu durumda, 7 bin 702 öğretmen adayının hakkı buharlaşmış oluyordu. Yeni öğretmen adaylarına vaat edilen 30 bin kadronun bir kısmını, 14 bin 277 sözleşmeli doldurmuştu. 2009-2010 KPSS'sine girenlere, bu yüzden 6 bin 575 değil, 14 bin 277 kadro tahsis edilmeliydi.
Bu, iç içe geçen sorunlardan biri.
2) Diğeri, 2011 KPSS'sine girenlerle ilgili. 300 bin öğretmen adayı yarıştı. Onlara topu topu 11 bin kadro kalmış. "Bu ne büyük haksızlık" diyorlar. Ve bu haksızlığın ikinci bir alımla telâfi edilip edilmeyeceğini soruyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA