Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Eymür çok şey biliyor

Dün gözaltına alınan Mehmet Eymür, uzun seneler (1966-1988; 1994-1998) MİT'te görev yapmıştı.
1980'li yıllarda, Eymür, Özal'ın yakınıydı. Hatta, Zeynep Özal'ın davulcu Asım'la evlenmesini engelleme operasyonuna bile adı karışmıştı. O günlerde gazetelere Asım'ın kaçırılmak istendiği haberi yansımış, Zeynep Hanım da "Kraldan fazla kralcılar benim evliliğimin önünü kesmek için bazı girişimlerde bulundular" demişti.
1988'de MİT raporu denilen bir rapor piyasa sürüldü. İstanbul Emniyet Müdürü Mehmet Ağar hedeflerden biriydi. MİT ile Emniyet arasındaki yetki çatışmasının böyle bir raporun kaleme alınmasında etkili olduğu anlaşılınca, MİT Müsteşarı Korgeneral Hayri Ündül ile Mehmet Eymür emekliye sevk edildiler.
1994 Şubat'ında Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde, MİT'te özel bir birim kuruldu ve Eymür, MİT KontrTerör Daire Başkanı oldu.
22 Eylül 1996'da gene Mehmet Ağar'ı hedef alan 2. MİT raporu Aydınlık dergisinde yayınlandı. Bunun da, müellifinin Mehmet Eymür olduğu ileri sürüldü. Rapor, Mehmet Ağar'ın Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı gibi isimlerle ilişkisi olduğunu iddia ediyordu.
Tansu Çiller görevden ayrıldıktan sonra, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal'ın yerine, Şubat 1998'de Şenkal Atasagun geldi. Atasagun, Mehmet Eymür'ü görevden uzaklaştırdı.
Güvenlik birimleri, daha doğrusu MİT, JİTEM ve Emniyet arasında sürekli bir yetki çatışması yaşanıyordu. Meselâ, Mehmet Eymür, KontrTerör Daire Başkanı'yken, Yeşil (Mahmut Yıldırım) vasıtasıyla Öcalan'a yönelik operasyon yapmak istedi; onun kanaatine göre, bu operasyonu başka birimler sabote etti. Eymür, Tarık Ümit'i de kullanıyordu. Ümit, faili meçhul bir cinayete kurban gitti. (5 Mart 1995) Mehmet Eymür, bu kişiyi İbrahim Şahin'in adamları olan Özel Tim'den Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça'nın öldürdüğünü iddia etti.
Buna mukabil, Emniyet'in zaman zaman istifade ettiği Alaaddin Çakıcı, Mehmet Eymür'ün hasmıydı. Refahyol devrilip, Yılmaz hükümetinin kurulmasından sonra, kamuoyuna yansıyan bazı telefon kayıtları, Alaaddin Çakıcı'nın, Pekin'deki MİT görevlisi Yavuz Ataç'ın MİT müsteşarlığında önemli bir makama getirilmesi için, ANAP'lı bakanlardan Eyüp Aşık nezdinde kulis yaptığını ele verdi. Çakıcı, Eyüp Aşık'la konuşmasında Mesut Yılmaz'a yaptığı hizmetleri (artık o hizmet neyse???) hatırlatıyor, buna mukabil Yavuz Ataç'ı daha önemli mevkilerde görmek istediğini söylüyordu. "Gözlüklü" kod ismiyle andığı Mehmet Eymür'ün ise, MİT'ten uzaklaştırılmasını talep ediyordu. (Bu kayıtlar 1997 sonu-1998 başına aitti)
Nitekim, yukarıda da belirttiğim gibi, 1998'de Şenkal Atasagun'un MİT Müsteşarı olmasıyla Eymür görevden alındı. Yavuz Ataç da, Müsteşar Atasagun'un himayesi altında önemli bir yere getirildi.

YARIN: Eymür'den sonra Şenkal Atasagun mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA