Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Küçük partinin büyük hedefi

Siyasetin AK Parti ve CHP arasında sıkıştığı bir dönemde küçük partilerin işi hayli zor. Ya ittifak yapacaklar ya da tırmalamaya devam edecekler.
O partilerden biri de seçim dönemleri yaklaşınca adı duyulmaya başlayan Güçlü Türkiye Partisi. Bu partiyi 2007 seçimleri öncesinden de tanıyoruz. O dönemde hakkında kapatılma davası açılan AK Parti'nin "yedekte tutulan partisi" olarak duyulmuştu. Hatta Başbakan Erdoğan, GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç'le Edirne'de görüşmüş o da bu görüşmenin rüzgârıyla bir süre ayakta kalmıştı.
Şimdi yeniden görünür olmaya başladı. Bunda kuşkusuz siyaset piyasasının açılmasının etkisi var ama Bekleviç'in çıkışlarını da göz ardı etmemek gerek. Riskli ve siyasetin üzerinde düşünmesi gereken alanlara dokunuyor.
Önce "tek tip askerlik kaldırılsın" çıkışıyla dikkat çekti. Bekleviç, bedelli askerlik talebinin de yükseldiği bir süreçte ısrarla şunu söylüyordu:
"Gelin, zorunlu askerlik uygulamasında gençlere temel askeri eğitim ve ilkyardım eğitimini 1 ay olarak verelim. Sonra isteyenler maaş karşılığında askerlik yapsın, isteyenler aynı süreyi kamu hizmeti yaparak yerine getirsin. Böylece her genç memlekete çok daha yararlı olur."
İkinci çıkışının adresi ise Ermenistan sınırıydı. Bekleviç ve arkadaşları Kars'tan Ermenistan sınırına geçerek sembolik bir eyleme imza attı. Amaç sınır kapısının açılmasını gündeme taşımaktı. Ardından bir adım daha atarak Erivan'a gitti. Oradaki görüşmeler sonucu 500 Türk ve Ermeni gencinden oluşan bir "dostluk grubu" oluşturdu. Ermeni gençleri daha sonra İstanbul'da ağırlayarak ortak bir çalışma yaptı. Böylece iktidarın başlattığı yumuşama sürecine bir siyasi parti olarak katkı sundu.
Bekleviç, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan protokolün birinci yılını hatırlatarak şöyle diyordu:
"Oluşturulan ortak deklarasyonu her iki taraf imzaladı. Bu masa başı istişareler sonrasında ilk etapta Ermenistan ve Türkiye arasında kanayan bir yara olan kapalı sınır kapılarının açılmasına odaklanmaya karar verdik. Protokollerin birinci yılında sınırı geçerek her iki hükümetin dikkatini tekrar protokollere çekmek istedik."
GTP'nin bu eylemlerine en sert tepkiyi Kars MHP örgütü verdi. GTP bayrakları yakıldı ve protesto edildi.
Bekleviç
bu çıkışıyla "küçük" partisini seçimlere taşımasa bile Kars Ermenistan sınırının açılmasını gündemde tutarak ve dostluk gruplarıyla merkez siyasetin pek girmediği alanlara girerek, "büyük" bir çabaya imza atıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA