Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu kentte trafik neden düzelmez..

Planladığım yazı üç günlüktü.. Başta Ömür Gedik, tüm hayvan dostlarından ve o sevimli hayvanlardan özür dileyerek İstanbul'un niçin dünyanın en büyük hayvanat bahçesi olduğunu anlatacaktım.
Birinci yazıda, durumu anlattım. İkinci yazıda durumu yaratan iki guruptan ilkini, yani her birinin başına ayrı bir çoban konması gereken sürücüleri, yani bizleri özetledim. Hep şikayet eden, ama şikayet eden her şeyi de kendi yapan bizleri..
Üçüncü yazı, bizi kontrol etmesi, uymayanı düzene sokması gereken sorumlular olacaktı. Bunu bilerek erteledim.. Zira seçim ortamındayız ya.. Yazdıklarımızı kimse okumaz bile.. Hepsi meşgul..
Pazar günü, Ortaköy'den, Bebek'e tam 1.5 saatte gittim. Yol boyu da bir tek trafik polisi, ya da ekibi görmedim.
Hafta sonları hava güzelse, sahil yolunun adım atılmaz hale geldiğini herkes biliyor. Buna rağmen, birbirinin yolunu kesmeye ve trafiği kilitlemeye çok meraklı halkımı uyaracak tek görevli yok.. Çünkü bütün İstanbul polisi o saatlerde Kazlıçeşme'ye giden ve Kazlıçeşme'den gelen yollarda trafiği açık tutmakla görevli.
Trafiği yazarken, sık sık Amerika'dan örnek veriyorum, biliyorsunuz..
Orada işler tıkırında.. Adamlar daha eğitimli, daha uygar ya..
Okur Murat Çatan'dan gelen notu aynen köşeme alıyorum..
Amerika niye "İnsanat", bura niye "Hayvanat" bahçesi iyi görün diye..
Benden devam, seçimden sonra yazacağım..

***

Sayın Uluç,
10 sene Boston'da yaşadım. Orada bırakın emniyet şeridinde gitmeyi, bozulmuş arabanızı bile yol kenarında bırakıp gidemezseniz. Arızalı arabanızı anında çektirmediğiniz sürece polis 100 dolar tutarındaki parlak turuncu cezayı anında sileceğinize bırakır.
Fikriniz olsun diye size Massachusetts eyaletindeki bazı cezaları gönderiyorum:
Ambulansı 10 metreden daha yakın takip etmek, 100 dolar.
Ambulansın yolunu kapatmak.. Kriminal suç. Yani size polis ceza bile yazmıyor, direk kelepçeleyip hâkim karşısına çıkarıyor. Derdinizi hâkime anlatıyorsunuz.
Yaya yolunda geçmek üzere olan yayaya yol vermemek.. 150 dolar.
Okul otobüsünün dur ışıkları yandığında arkasında veya karşı şeritten gelirken, önünde durmama.. 250 dolar.. Eğer ikinci kez bunu yaparsanız 1,000. Üçüncü ve daha sonrasında 2,000 dolar.
Okul otobüsü karşı taraftan gelse bile dur işareti yandığında kırmızı ışık varmış gibi anında durmak zorundasınız ki çocuklar karşıdan karşıya geçerken ezilmesin. Zihniyete bakar mısınız?
Bizde 2.000 dolarlık trafik cezası var mıdır? Olsa bile bu cezayı kesecek trafik polisi var mıdır?
Bu ülkede normal polis de trafik cezası kesebilmeli. Trafik suçları da adi suç gibi algılanmalı. Direksiyon başına geçmiş herkesin altındaki arabanın potansiyel bir ölüm makinesi olabileceği akıldan çıkmamalı. Ben kırmızı ışıkta geçeceğim, tehlikeli araba kullanıp başkalarının hayatını tehdit edeceğim ve normal polis bu konuda hiçbir şey yapmayacak. Bunu aklınız alıyor mu?
***

Daha aklımızın almadığı o kadar şey var ki, Sevgili Murat.. Merak etme, devam edeceğim.. Seçimden sonra..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA