Hrant Dink cinayetine ilişkin Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'yargılanabilirler' dediği 9 kamu görevlisi ile ilgili Adalet Bakanlığı'ndan olumlu yanıt geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'kanun yararına bozma' talebini reddeden Bakanlık, yargılamanın önünü açtı.
Hrant Dink cinayeti kapsamında eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polis hakkında soruşturma açılması talep edilmiş, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişti. Bu karar Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı. Bunun üzerine 9 kamu görevlisi ile ilgili dosya soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararı sonrası soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 04.06.2014 tarihinde Adalet Bakanlığı'na başvurarak 'İdari yargı birimlerince verilen kesin karar sonrası' başsavcılıklarınca bu suç yönünden soruşturma yapılıp kamu davası açılmasının mümkün olmadığını belirtmiş ve Bakırköy 8.Ağır Ceza Mahkemesi kararı uyarınca bozulması için 'kanun yararına bozma' yoluna başvurulması talebinde bulunmuştu. Adalet Bakanlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'kanun yararına bozma' talebini yerinde görmeyerek soruşturma yürütülmesi için dosyayı savcılığa geri gönderdi.
Dink ailesinin şikayetiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011 yılında dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polis hakkında İstanbul Valiliği'ne soruşturma izni verilmesi için başvurmuştu. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan atanan mülkiye müfettişi izin verilmemesi yönünde görüş bildirince valilikte soruşturma için istenilen izin talebini reddetti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, valilik izni reddedince konu ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Dink ailesi ise valiliğin takipsizlik kararına itiraz etti. Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı değerlendirerek takipsizlik kararının kaldırılmasına hükmetti.