Dünya, Türkiye'yi koronavirüsle ilgili uyguladığı başarılı tedavi nedeniyle parmakla gösteriyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi yani ÇAPA, "Dünyada ölüm oranının en düşük görüldüğü üniversite hastanesi" olarak tarihe geçti. Fakültenin dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Ölüm oranımız yüzde 1'in de altında, yüzde 0.6. Bugüne kadar 46 hastamızı kaybettik. Bunların arasında kıymetli hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu da vardı. Cemil hocamızın katkısı çok büyük. Koronavirüsle ilgili geliştirdiğimiz yeni tedavi uygulamasını ilk Cemil hocamızda denedik. Tam oksijen desteğinden ayırmayı düşünürken damarla pıhtılaşma ve organ yetersizliği oluştu." dedi. İşte Tükek'in söyledikleri:
YENİ TEDAVİ ALGORİTMASI
* Tedavi algoritmasını üniversite hastanemizdeki bilim kurulumuz oluşturdu. Sağlık Bakanımıza ilettik. Hızlıca tüm hastanelerde bu algoritma uygulanmaya başlandı. Ölüm oranlarımızda bu tedavi ile birlikte düşmeye başladı. Hem Dünya Sağlık Örgütü hem de ABD Sağlık Bakanı Yardımcısından tedavilerimizle ilgili övgüler aldık. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, onlara tedavi algoritmalarını nasıl oluşturduğumuzu anlattı. Gurur duyduk.
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye dünyada sağlık üssü olabilir" dedi. Ülke olarak sağlık turizmi açısından artık dünyada bir markayız ve üs olduk. Pandemi başladığında ilk vakalar hastanemize geldi. 10 kıymetli bilim insanından oluşan bilim kurulumuz tedavi seyrini değiştirdi.
* Biz çok ağır hastalara bakarken, Çin'de dahi tedavi algoritmalarına yazılmamış semptomları gördük. Ve hemen yeni tedavi şekilleri oluşturduk. Kan sulandırıcıları ilk biz kullanmaya başladık. Çünkü ağır seyreden vakalarda pıhtılaşmalar yaşanıyor. Çin'den getirilen bir ilacımızı erken evrede kullanmaya başladık. Koronavirüsle mücadelede vücut bir stokin fırtınasına tutuluyor. Yani hücreler savunmaya geçip, virüsle fırtına gibi savaşıyor. Bu fırtınayı önleyen ilaçlar ile tedavimize yüksek akımlı oksijen desteğini ekledik. Algoritmasyı oluşturup, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca'ya bildirdik.
DÜŞÜK ÖLÜM ORANI SİSTEMİN BAŞARISI
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili Türkiye'de vaka sayısına göre ölüm oranlarının düşük olmasını Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri SABAH'a yorumladı:
Prof. Dr. Levent Yamanel (Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu): Erken tedavi elimizi güçlendirdi. Nefes sorunu yaşayan hastaları yüzüstü yatırarak nefes almalarını kolaylaştırıyoruz. İlaç stoğumuz yeterliydi. ABD, İspanya, İtalya gibi ülkelerde ölüm oranlarının çok olma nedeni ilaç stoklarının olmaması ve sağlık sistemindeki yetersizlikler.
Doç. Dr. Sema Turan (Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı): Yüksek akımda oksijen tedavisi, yatış pozisyonları ve diğer uyguladığımız tedavi yöntemlerinin etkisini gördük. Türkiye'nin sağlık hizmetleri noktasında çok ileri düzeyde olması önemli bir etken. Hastanın dört saatte bir pozisyon değiştiriliyor.