Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda, MİLGEM Projesi'nin 5'inci gemisi İstanbul (F-515) Fırkateyni'nin Denize İniş ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3'üncü Gemi İlk Kaynak törenlerine katıldı. Törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı. Erdoğan şunları söyledi:
Bugün tarihten süzülüp gelen Türkiye-Pakistan kardeşliğini bir adım daha öteye taşıyoruz. Türkiye gibi Pakistan da oldukça zorlu bir coğrafyada terör örgütleri başta olmak üzere birçok tehditle mücadele ediyor.
Savunma alanında güçlü, bağımsız ve teknolojik bakımdan yeterli olmayan milletlerin geleceklerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Türkiye hem milli güvenliğini garanti etmek hem de dostlarının haklarını savunmak için caydırıcılığını en üst düzeyde tutmak mecburiyetindedir. Kıbrıs Barış Harekâtı dolayısıyla uğradığımız ambargoları dün gibi hatırlıyoruz. Bırakın parasını peşin ödediğimiz uçakları almayı, periyodik bakım için gönderdiğimiz uçaklarımızı dahi bu dönemde geri alamadık. Yıllarca teslim edilmeyen uçaklar için hangarda saklama ücreti ödedik.
Suriye ve Doğu Akdeniz'deki savunma mücadelemize kadar milli güvenliğimizi korumak için attığımız her adımda baskıyla karşılaştık. İddia sahibi olmak, bununla mütenasip imkân sahibi olmak, çok çalışmayı gerektirir. Biz dünyaya karşı sözü olan bir milletiz. Askeri, ekonomik ve diplomatik bakımdan güçlü olmak bizim için tercihten öte bir zorunluluktur.
NEREDEN NEREYE...
2002'de sadece 62 proje yürütülürken bugün 700'e yaklaştı. Son 5 yılda 350 yeni proje başlattık. Bütçesi 5.5 milyar doları bulan savunma bütçelerini 11 kat artışla 60 milyar dolara ulaştırdık. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında 75 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşıyoruz. Savunma sanayisinde çalışan firma sayımız 56'dan 1500'ün üzerine çıktı. Sektörün 1 milyar dolar olan yıllık ciro rakamı 11 milyar doları buldu. İhracatımız ise 248 milyon dolardan 3 milyar doları aşan bir noktaya geldi.
Askeri gemi inşa sektöründe ise 3 kıtada 9 ülkeye 3 milyar dolarlık 130 deniz platformu ihraç ettik. 4 yıl önce dünyanın ilk 100 savunma şirketleri listesinde iki firmamız varken, bugün 7 firma ile temsil ediliyoruz. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. İnsansız Hava Aracı (İHA), Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve TİHA üretiminde dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasındayız. Nereden nereye...
İçimizdeki gafillerin tüm karalama kampanyalarına rağmen İHA'larımız gıpta ile takip ediliyor.
Terör örgütleriyle simbiyotik ilişkisi olanların tamamı yalan, çarpıtma ürünü hezeyanlarının bizi doğru yoldan alıkoymasına müsaade edemeyiz. Bunların amacı bizi sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak da dışa bağımlı kılmak. Merhum Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Nuri Killigil gibi vatan sevdalısı projeleri dinamitleyenler yine gelişmeleri dinamitliyorlar. Onlar 'Eski Türkiye'deydi, şimdi 'Yeni, büyük ve güçlü Türkiye' var.
YERLİLİK ORANI YÜZDE 75
MİLGEM Projesi'nin 5. gemisi, projenin ilk "istif sınıfı" fırkateyni olacak. Gemi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle STM firması ana yükleniciliğinde inşa ediliyor. 150'den fazla sistem için çoğunluğu yerli 80 civarında firma yer alıyor. Satıhtan havaya güdümlü mermi fırlatabilecek olan fırkateyn, elektronik harp sistemi, savaş yönetim sistemi, geliştirilmiş silah, radar ve sensörler ile yüzde 75 yerli ve milli.
'KÜRESEL GÜÇ OLMA İDDİAMIZ GERÇEKLEŞİYOR'
Başkan
Erdoğan, Diyarbakır- Silvan Barajı Gövde Dolgu Çalışması Tamamlanması ile Ergani Barajı, Başlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi Açılış Töreni'ne video konferansla katıldı. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:
Bugüne kadar ülkemize kazandırdığımız eserler ve hizmetler asıl büyük hamlemizin sadece altyapısıydı. Yıllarca bu ülkenin enerjisini ve vaktini iç çatışmalarla heba edenlerin yol açtıkları kayıpları da telafi ederek yepyeni bir vizyon ortaya koyduk. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını hızlandırıyoruz. Son 8 yıldır kesintisiz şekilde maruz kaldığımız tuzaklar nedeniyle bazı alanlarda geride kalmış olsak da Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmayı namus meselesi olarak görüyoruz. Bölgesel ve küresel güç olarak tevarüs etme iddiamız her geçen gün daha belirgin şekilde ete kemiğe bürünüyor. Artık dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine daha yakınız.
Silvan Projesi, dörtte üçü biten Silvan Barajı'yla birlikte 8 ayrı barajı ve 23 sulama tesisini bünyesinde barındıran 2.4 milyon dekar alanı sulayacak dev bir projedir. Bu projeyle birlikte bölgede tarım üretimi 2-3 kat artacaktır. 2023'e kadar 150 yeraltı barajını tamamlamayı hedefliyoruz.
2023'TE BİTECEK ATMACA FÜZESİ EKLENECEK
Fırkateynimizi Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında, 2023'te Deniz Kuvvetleri'ne kazandırmayı hedefliyoruz. Gökdeniz'i İstanbul Fırkateyni'yle birlikte envantere alacağız. Yerli ve milli 3 boyutlu arama, aydınlatma radarı gibi sistemlerimizi bu gemimizde kullanmaya başlayacağız. İlk milli gemi savar füzemiz Atmaca'yı gemilerimize entegre etmeye başladık. Bu gemimizde de Atmaca göreve hazır olacak. 5 yılda hizmete alacağımız 5 büyük projeyle donanmamızı çok daha güçlü duruma getireceğiz. Bu sene test ve eğitim gemimiz Ufuk ile üzerine konuşlandıracağımız helikopter ve İHA'larla amfibi hücum gemimiz Anadolu'yu, önümüzdeki yıl yeni tip denizaltılarımızın ilki olan Piri Reis'i, 2024'te de DİMDEG'i Deniz Kuvvetleri'mize kazandıracağız. Yeni tip 6 denizaltımızdan her yıl birer tane hizmete alacağız. MİLGEM İstif Sınıfı'nda 6, 7 ve 8'inci fırkateynlerin inşasıyla ilgili süreci başlatıyoruz. Yerli ve milli olarak planladığımız uçak gemimiz bizi en üst lige taşıyacaktır.