X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Sakatat ve eti aynı kapta saklamayın
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Sakatat ve eti aynı kapta saklamayın

  • Giriş Tarihi: 2.10.2014 15:31

Et ve sakatatın kurban kesiminden sonra bir arada saklanmasının mikroorganizma üretiminde artışa ve etlerde bozulmaya neden olduğuna dikkati çeken uzmanlar, vatandaşlara eti saklama ve tüketme koşullarına ilişkin uyarıda bulunuyor.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, Kurban Bayramında kesim öncesi ve sonrası uygulanması gereken kontrol ve hijyen koşullarının halk sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Kurbanlıkların gerekli hijyenik koşulların sağlandığı kurban kesim yerlerinde mutlaka ehil kişilerce kesilmesi gerektiğini kaydeden Hıdır, "Hayvanların kesilmesi, etinin parçalanması, derisinin yüzülmesi, etin nakli, korunması, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında hijyen kurallarına çok dikkat edilmeli" dedi.

Hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçtiğine ve sağlıklı olduğuna dair belge kontrolünün de hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Hıdır, kesim sırasında insan sağlığına zararlı olabileceği belirlenen etler veya yenilemeyen organların tüketilmemesini ve uygun şekilde imha edilmesini istedi.

Hemen tüketilmeyecek etlerin derin donduruculara konulması veya kavurma yapılarak muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Mehmet Nil Hıdır, sakatat ve etlerin aynı kapta saklanması sonucu mikroorganizma üretiminin hızlandığını ve etlerin kolaylıkla bozularak insan sağlığını tehdit ettiğini ifade etti.

HEM BİREYSEL SAĞLIK HEM DE TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Kist hidatik, şarbon, bruselloz, tüberküloz gibi hastalıkların hayvanlardan insanlara geçtiğini hatırlatan Hıdır, bu hastalıklardan korunmak için temizlik kurallarına, etin usulüne uygun işlenmesine, pişirilmesine, sakatatların çöpe atılmamasına, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesine, toprak için derince gömülerek imha edilmesine dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Etlerin büyük parçalar şeklinde saklanmaması önerisinde bulunan Mehmet Nil Hıdır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Etler, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Uygun şartlarda hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda eksi 18 derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Buzluktan çıkarılarak buzdolabı rafında ya da oda ısısında çözdürülen etler yeniden dondurulmamalı."

PİŞİRME ÖNERİLERİ

Kesilen etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğini dile getiren Mehmet Nil Hıdır, bayramda özellikle obezite, kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, sindirim problemi olan kişilerin beslenmesine daha çok dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolestrol içeriği yüksek olduğundan kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler tarafından tercih edilmemesini öneren Hıdır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Etlerin haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketilmesi tercih edilmelidir. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ayrıca yağ eklenmemeli. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalı."