ABD'de ölümcül kalp hastalığına yakalanan bir kişiye 7 Ocak'ta genetik yapısı değiştirilmiş domuz kalbi nakledilmesi tüm dünyada organ bağış bekleyenlerin umudu oldu. Bu tarihi operasyonun yapılmasına ise en büyük katkıyı ABD'de Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Ksenotransplantasyon (türler arası nakil) Immunoloji Laboratuvarı Direktörü Doç. Dr. Burçin Ekser'in yaptı.
Ordu Fatsalı olan Doç. Dr. Burçin Ekser, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Eğitimine İtalya'da devam eden Ekser, ardından ABD'ye gitti. Indiana Üniversitesi'nde görevli olan Ekser, ASTS-Veloxis 2019 Vanguard Ödülü'nü de kazandı. 2018'de insanlarda hayvan organlarını kullanmanın yollarını araştırmak için biyoteknoloji şirketlerinden 9 milyon dolarlık bir destek elde etti.
HASTA DOMUZDAN YENİ KALBİYLE 2 AY YAŞADI
Genetiği değiştirilmiş domuzdan kalp nakledilen hasta, yeni kalbiyle 2 ay yaşadı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Gelişmeleri SABAH'a değerlendiren Doç. Dr. Ekser, "Organ nakli bekleyenler için büyük umut. Ben nakilden sonra hastanın daha uzun yaşamasını bekliyordum ama hasta ölümcül bir kalp hastası olduğu için bu çok uzun sürmedi.
Ama yine de 2 ay uzun bir zaman. Hasta, bu kalp nakli ile milyonlarca organ bekleyen insana umut oldu" dedi. 2014 yılından bu yana domuzlardan maymunlara nakiller yaptığını söyleyen Doç. Dr. Ekser "Benim alanım özellikle karaciğer nakilleri. Bu alanda domuzdan insana ilk karaciğer nakli yaptığımız zaman yıllarca yaptığımız çalışmaların faydası daha da çok görülecek" dedi. Ve 'bu tarihi operasyon organ nakil operasyonlarında nasıl bir çığır açtı' sorusuna Doç. Dr. Burçin Ekser şu yanıtları verdi:
ÜMİT VERİCİ BEN HASTANIN 1 YILDAN FAZLA YAŞAMASINI BEKLİYORDUM
* Uluslarası Ksenotransplantasyon (türler arası nakil) Konseyi üyesiyim. Domuzdan alınan kalbin bir insana nakledilmesi beni çok heyecanlandırdı. Benim çalışmalarımdan fayda sağlanması da ayrıca onur verdi. Nakledilen hastanın 2 ay yeni kalbiyle yaşaması umut verici.
*Ölümcül bir kalp hastasıydı 2 ay yeni kalbiyle hayata tutunması bile mucize. Çünkü nakilden önce durumu çok kötüydü. Yine de (hiperakut rejeksiyon) yani vücut genetiği değiştirilmiş domuz dokusunu reddetmedi. Bu ümit verici.
*Eğer nakilden önce hastanın durumu bu kadar kötü olmasaydı ben 6 ay yada 1 yıl belki de daha fazla yeni kalbiyle hayata tutunmasını bekliyordum.
BU NAKİLLER YIL SONUNA KADAR DAHA DA ARTACAK
*Hastanın otopsi sonucu bize birçok bilgiyi daha iyi verecek.
*Bu kapsamda bir sürü deneyler yapılacak. Bu deneylerden daha fazla bilgi edinilecek.
*Şu anda başka canlıdan insana deney düşünülmüyor. Sadece genetik olarak modifiye edilmiş domuzlardan nakil söz konusu.
*Şu anda klinik deneyler olmadan bir şey söylemek zor.Klinik deneyler yani daha çok kişi üzerindeki nakiller bu yıl sonu ya da önümüzdeki yıl başlar diye düşünüyorum.