Kıbrıs'ta yaşayan 72 yaşındaki Zilha Gazi, Parkinson Plus sendromuna yakalandı. Doktorlar tarafından bir türlü doğru teşhis konulamayan yaşlı kadın 11 yıldır tedavi edilemeyince hastalığı ilerledi ve gününün tamamını uyuyarak geçirmeye başladı. Zilha Gazi'nin eşi Hasan Gazi, hayat arkadaşının amansız hastalığına derman bulabilmek için gitmediği doktor kalmadı. Hasan Gazi, 50 yıllık evli olduğu eşini son bir umut olarak Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yeniboğaziçi'ne götürdü. Zilha Gazi, Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Tansel Ünal tarafından konulan doğru teşhis ve uygulanan tedavi sayesinde iki haftada normal yaşamına döndü. Eşiyle eski mutlu günlerine tekrar döndüklerini belirten Hasan Gazi, "Bunca yıl sonra karımın o güzel gözlerini yeniden görebilmemin mutluğu kelimelerle anlatılmaz" dedi. Dr. Ünal ise: "Birçok hastalık sık rastlanan belirtilere sahip olsa da, Zilha Hanım'ın rahatsızlığındaki gibi az rastlanan belirtilerle karşı karşıya kalındığında hekim karanlıkta kalıyor, yolunu bulmakta zorlanıyor. Bilgi birikimi ve deneyim sayesinde belirtileri doğru yorumladığınız zaman hasta sağlığına kavuşabilir. Ne mutlu ki, Zilha Hanım'ı sağlığına kavuşturabildik" dedi.
ALZHEİMER, PARKİNSON VE DEPRESYON
Hastalığı 11 yıl önce baş gösteren Zilha Gazi, her geçen gün kendini daha yorgun hissedip sürekli uyuma isteği duyuyordu. Bir süre sonra sürekli yorgunluk ve uyku hali nedeniyle gözlerini açık tutmakta zorluk çekmeye başlayan Gazi, günlük rutin ev işlerini yapamaz, öz bakımını dahi tek başına sağlayamaz duruma geldi. Tek başına ayağa kalkamayan, desteksiz yürüyemeyen, dışarı çıkamayan yaşlı kadının konuşması da bozuldu. Her geçen gün genel sağlık durumu daha da bozulan Gazi, günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir oldu. Yaşlı kadının yakınları 11 yıllık süre içinde birçok farklı doktor ve hastaneye başvurdu. Zilha Gazi, uyku hastalığı, Alzheimer, Parkinson ve depresyon başta olmak üzere sayısız farklı teşhis ve uygulanan değişik ilaç tedavilerine rağmen sağlığına kavuşamadı.
HAYAT ARKADAŞI HİÇBİR ZAMAN PES ETMEDİ...
Sağlık durumunda hiçbir iyileşme olmaması, zaman geçtikçe Gazi ve ailesinin karamsarlığa kapılmasına neden oldu. Zilha Gazi'nin 50 yıldan uzun süredir hayat arkadaşı olan eşi Hasan Gazi'nin çabaları, bu sağlık hikayesinin yönünü değiştirdi. Eşinin tekrar sağlığına kavuşabilmesi için yıllarca araştırıp, çareler aramaktan vazgeçmeyen Hasan Gazi, Yeniboğaziçi'nde yeni bir hastane açıldığını duyunca farklı bir görüş alabilmek amacıyla hastanenin yolunu tuttu. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yeniboğaziçi Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Tansel Ünal, göz kapaklarını açmakta dahi zorlanan Zilha Gazi'nin belirti ve bulgularını dikkatle değerlendirdiğinde, şikayetlerin nedeninin Parkinson Plus sendromlarının bir alt tipi olduğu tespitine vardı. Konulan Parkinson Plus Sendromu teşhisinin ardından Zilha Gazi'nin hayatı Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yeniboğaziçi'nde gördüğü tedavi ile iki hafta içinde uyku halinden kurtuldu.
BİLGİ BİRİKİMİ VE DENEYİMLER
Doğru tanıda bilgi birikimi ve deneyim hayati önem taşıdığını söyleyen Uzm. Dr. Ünal, "Aslında her şey göz önündeydi. Hastanın yakınmalarını dinleyip, muayene bulgularını yorumlayınca, Zilha Hanımda nörodejeneratif hastalıkların hareket ile ilgili sistemi (ekstrapiramidal sistem) etkileyen grubuna ait 'Parkinson Plus Sendromlarının' bir alt tipinin bulunduğu kanaatine vardım ve bu yönde tedavi uygulamaya başladım. Akabinde uygulanan ilaç tedavisi sayesinde, Zilha Gazi 15 gün gibi kısa bir sürede hayata yeniden gözlerini açtı. İnsan ömrü uzadıkça daha sık karşılaştığımız durumlar bunlar. Birçoğu net olarak tanımlanmış olsa da daha fazlası hala tanımlanmayı bekliyor. Birçok hastalık sık rastlanan belirtilere sahip olsa da, Zilha Hanım'ın rahatsızlığındaki gibi az rastlanan belirtilerle karşı karşıya kalındığında hekim karanlıkta kalıyor, yolunu bulmakta zorlanıyor. Bilgi birikimim ve deneyimlerim sayesinde belirtileri doğru yorumladığınız zaman hasta sağlığına kavuşturabiliyor" dedi.
BASTON BİLE KULLANMIYOR
Tedavi sayesinde adeta yeniden doğan Zilha Gazi, artık tamamen normal bir hayat sürüyor. Kimsenin desteğine hatta bastona bile ihtiyaç duymadan yürüyebilen Gazi, kendi ev işlerini rahatlıkla yapabiliyor, eşi Hasan Gazi ile yürüyüşe çıkabiliyor... Doktorlara minnettar olduğunu söyleyen Hasan Gazi, "Bunca yıl sonra karımın o güzel gözlerini yeniden görebilmemin mutluğu kelimelerle anlatılmaz" diye konuştu.