Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin ev sahipliğinde "I. Uluslararası Ortadoğu Sinemaları Sempozyumu" başladı. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Van YYÜ Rektörlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle gerçekleştirilen etkinliği farklı ülkelerden birçok katılım gerçekleşiyor. Ortadoğu Sineması'nda "Anlatı" teması ile Ortadoğu'nun sinemasını ve kültürel değerlerini daha iyi anlamak amacıyla düzenlenen sempozyumda, sosyal bilimlerin ve güzel sanatların farklı disiplinlerinden gelen akademisyenler, araştırmacılar ve sanatçılar, Ortadoğu sinemasının temalarını tartışıyor. 23 Ekime kadar sürecek sempozyumun açılışını YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli gerçekleştirdi.
ŞİDDET FİLMLERİNİN GERÇEĞİ
Sempozyumun ilk oturumunda konuşmacı olarak senarist ve yönetmen Semih Kaplanoğlu yer aldı. Kaplanoğlu konuşmalarına Gazze'de yaşanan insanlık dramına değinerek başladı. Kaplanoğlu "Filistinlilere karşı yapılan soykırımın bitmesi için her gün dua ediyorum. Gençlere tavsiyem yapacağınız işlerde insanlığa karşı işlenen bu suçlara dikkat çekmenizdir. Biz filmlerde dikkat çekmesi için kullanılan şiddet içeriklerinin gerçeğini maalesef Gazze'de izliyoruz. Artık burada bir hakikat sorunu ortaya çıkmış durumda" dedi.
BURADAKİ SORUN İNSANLIK SORUNU
Kaplanoğlu Filistin'de yaşanan dramın sinemaya aracılığıyla anlatılması ile ilgili "En acil olarak yapılması gereken şey Filistinli sinemacıların kendilerini anlatmasını sağlamak. Biz dünyanın bu tarafından oraya bakarken biz de bir şeyler yapabiliriz belki ama Ortadoğulu yönetmenler bir araya gelip Filistinli yönetmenlerin ihtiyaçlarını giderme çabası içinde olabilirler. İnsanı, insanın derdini anlattığımız sürece Filistin ve Gazze hakkında film yapmış olacağız. Çünkü buradaki sorun insanlık sorunu. Burada insanın ne olacağı tartışması var aslında. Maalesef bugün Filistin'de tartışılıyor. Yarın savaş olarak Suriye'de, Lübnan'da, belki Tayvan'da belki Çin'de olacak. Burada insanın var oluşuna dair temel bir nokta var. Büyük dinlerin çıktığı kritik andaki gibi bir tartışma yaşıyoruz. İnsanlığı zorladıkları bir yer var. Burada ya insan olarak kalacağız insanlığa sarılacağız ya da onların tasarladığı bir şey olacağız. Bu sebeple insana değen her film Filistin'e dokunacaktır" şeklinde konuştu.
OSCAR ADAYININ DÜNYA PRÖMİYERİ
4 farklı ülkeden 19 bildiri sunulacak olan sempozyumun davetli konuşmacıları arasında; Derviş Zaim, Reza Mirkarimi ve Hady Zaccak gibi ünlü yönetmenler de yer alıyor. İran Sanat Akademisi ve Tahran Sanat Üniversitesi akademisyenleri; Sayed Alireza Golpayegani, Majid Sheikhasari, Mohsen Mozdbaran ve Abdolhossein Laleh'in de konuşmacıları arasında bulunduğu sempozyumun kapanışında ise Reza-MirKarimi'nin İran'ın bu yılki Oscar adayı filmi 'Gece Muhafızı'nın dünyadaki ilk prömiyeri gerçekleştirilecek.