Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Giritli'den kız alınmaz'

Çok eğlenceli bir kitap okuyorum: 'Dalavere Memet'in Bodrum Tarihi'. (İletişim Y.) 1975'ten bu yana tatillerini Bodrum'da geçiren siyaset bilimi profesörü Baskın Oran ile Bodrumlu eşi Feyhan Görgün yazmışlar. "Dalavere Memet de kim diyeceksiniz?" Dalavere Memet (Özgüçlü) 1930'da Rodos'ta doğmuş. 6 yaşında Türkiye'ye gelmiş. Balıkçılıktan, tıkanan tuvaletleri açmaya; elinden her türlü iş gelen bir emekçi. Hafızası kuvvetli. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir'den Zeki Müren'e, tanımadığı yok. Adeta Bodrum'un canlı tarihi.
Kadın erkek ilişkilerinden batıl inançlara, balıkçı şakalarından yangınlara 70 yılda olanları Dalavere anlatmış; Oranlar teybe kaydetmiş. Tabii bununla yetinmeyip o şirin, ilginç, komik ya da acıklı gündelik hayat öykülerini notlarla zenginleştirmişler. Müthiş ayrıntılar var kitapta: Niye "Giritli'ye kız verilir ama kız alınmaz" deniyor?.. Favalı yani iç bakla ezmeli tarhana çorbası nasıl yapılır?.. 'Bodrumca'da 'koşturmak' ne anlama gelir?.. Mucizevi ilaç 'Elma Yağı' hangi hastalıklara iyi gelir?
Yaz yaklaşıyor... Eğer Bodrum'da tatil yapma planınız varsa... Gitmeden önce mutlaka bu kitabı okuyun. Kasabaya bambaşka bir gözle bakacaksınız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA