Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

IŞİD, Kobani'ye niye saldırmış?

Eski MİT görevlisi Mahir Kaynak, her fırsatta uyarır: "Siyasi aktörleri ideolojileriyle değerlendirmeyin."
Olaylara, devlet ve örgütlerin "çıkarları" yerine, "söylemleri" üzerinden bakanlar, birçok doğru saptama yapsa da, uzun vadede çuvallamaya mahkûmdur.
IŞİD dördüncü sayısını çıkardığı Dabiq adlı dergide, Kobani saldırısını şöyle açıklıyor: "Marksist ve dinsiz bir örgüt olan PKK/ PYD, Batılı Haçlı grupların gelecekteki en büyük müttefiki olacağı için saldırdık..."
Bu laflara bakarsanız, IŞİD, "gelecekteki" bir tehlike için, bugün binlerce militanını riske atmıştı. Halbuki örgütün stratejisini belirleyen Saddam döneminden kalma askerler, asla böyle bir şey yapmaz. Acil ve önemli hedefler varken, "gelecekteki bir olasılığı" engellemek amacıyla hareket etmezler.
Öte yandan Kobani'ye saldırmaları kendileri açısından doğruydu. Çünkü ABD'nin karadaki askeri gücünü oluşturacak Kürtlere saldırıyorlardı. Ayrıca biliyoruz: ABD, bölgenin yeni haritasını Kürtler üzerinden çizecek.
Öte yandan IŞİD, kuzey Irak'taki Kürdistan bölgesini fazla zorlamadı çünkü öyle bir durumda, Barzani ile petrol anlaşmaları yapmış olan Ankara'yı da karşısına alacaktı. Bence IŞİD savaş makinesini idare edenler, gayet akılcı davranıyor. Ayrıntıları belirsiz olsa da amaçları belli: Irak ve Suriye'deki Sünni Arapların egemenliğinde bir devlet kuracak IŞİD... Bu gruptan olmayanları terörize ederek, bölgeyi Şiilerden, Ezidilerden ve Kürtlerden temizlemeye çalışıyor.
Bunu yaparken de eylemlerine "İslami" bir kılıf uyduruyor. Apaçık bir "mezhebi ve etnik temizlik" bu; "soykırım" da denebilir. İşin ilginç tarafı, IŞİD yok edildikten sonra ABD, "herkes kendi bölgesinde otursun" diyerek ılımlı bir Sünni-
Arap devletini bal gibi de kabul edebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA