Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Okuyucuyu hiç ilgilendirmeyen yazı

Postalcı basın heyecanlanıyor: Özel ve Atay emekli olacaklarmış. Her sene Yüksek Askeri Şura toplantısı yaklaştıkça bunlar heyecanlanırlar. Yaz sıcağında asma budama günleri gelmiştir.
"Şura"
kelimesinin Rusça'sının "sovyet" olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye'de bir "supreme military soviet" var, uyuyorsunuz.
Özel dedikleri Necdet Paşa, Atay da Jandarma Genel Komutanı Abdullah Paşa.
Bendeniz gazeteciyim, JGK'nın adını vallahi bilmiyordum. Siz biliyor muydunuz? Çünkü memleket "normale" dönmüştü. Hemen hiçbir Fransız da Fransız ordusu komutanlarının isimlerini bilmez.
Çünkü ortalıkta dolaşmazlar, hele hele "demeç" vermeye, hükümete çatmaya kalkmazlar. Bizde de öyle olmuştu son yıllarda.
Ama bizde "paşam niçin ağzını açıp da şunlara iki laf etmiyorsun" diye kıvranan sivil çoktur. Beğenmedikleri (yani darbe düşünmeyen) komutana da "bey" derler (örneğin Hilmi Bey) ve bunu da hakaret sayarlar.
Bunların şimdi iki umutları var. Bir: Şu CHP bir ucundan bir koalisyonu yakalasa... İki: Şu Necdet Paşa'nın yerine "daha da Atatürkçü" bir komutan gelse... O da örneğin şöyle Yunanistan'a dalıp birkaç ada alıverse sevabına...
Hani, "Atatürkçü reformların süratle tahakkuk ettirilmesini" istemiş bir Memduh Paşa gibi, ya da Batı Çalışma Grubu adıyla yasa dışı bir örgüt kurmuş olanlar gibi...
Wikipedia'da "West Study Group" olarak geçiyor, ne güzel, "Republican People's Party" gibilerden bir şey.
Necdet Paşa'nın yerine Hulusi Paşa geçecekmiş. (Bir de Suriye sınırına bakan Huduti Paşa'mız var, onunla karıştırmayınız.)
Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Paşa'nın süresi belki uzatılabilirmiş, buna karşılık Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Paşa'nın süresinin uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyormuş.
Vay be... Akın emekli olursa yerine Abidin, Abdullah emekli olunca da yerine ya Galip, ya Salih, ya da Yaşar...
Bunlar benim kuşağımdan insanlar. Arkadaş olabilmeyi çok isterdim. Kendimi karşılaştırmak gibi olmasın, Hemingway'in de en kral arkadaşı General Charles Lanham değil miydi?
Bunu yazdım, bazı paşalar benimle dalga geçtiler. Ben kaç paralık bir sivildim ki?
Buyurunuz öyleyse eşleriniz yaz sıcağını heyecan içinde geçirsinler: Akın emekli olur da yerine Abidin gelirse, Galip gider oraya Salih geçerse bizim beye de acaba bir terfi?...
Çünkü kimin beyinin nereden gidip nereye geleceği halkı hiç ilgilendirmiyor.
Fakat bir sorumuz var: "Ağa, bey, paşa gibi ünvan ve lakaplar" devrim kanunlarıyla yasaklanmamış mıydı bu memlekette?
O zaman niçin İsmet Paşa, Cemal Paşa, Muhsin Paşa, Tahsin Paşa, Kenan Paşa?
Demek ki emir demiri kesiyor ama azıcık da talaş ve çapak bırakıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA