Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Yeni dünyada eskisi gibi davranamazsınız

"Türkiye dünyada yalnızlığa sürükleniyor" tekerlemesini ağızlarına sakız edenler Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi olaylara yaklaşmayı deneselerdi, haksızlıklara ve hatta katliamlara hedef olan ama gerçekten yalnız bırakılanların trajedilerini doğru anlarlardı.
Neler diyor Erdoğan?
- Görüşmeler yapıyorlar, müzakereler yapıyorlar, gidiyorlar geliyorlar yine Ukrayna'yı konuşuyorlar. Suriye'de 350 bin kişi öldü. Bu nedir diye sormayacak mıyız? Hâlâ Esed'le devam etme fikrindeler. Bir şey demeyecek miyiz?

BM'nin metamorfozu
- Ukrayna için gösterdikleri hassasiyeti aynen Suriye için de bekliyoruz, Mısır'da da bekliyoruz. Mısır'da darbe oldu bu ülkeler bu darbecileri desteklediler. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Bunları konuştuğunuzda yalnız kalıyorsunuz. Ama bu durum halklar nezdinde değil. Halklar nezdinde olunca karşılığını buluyor...
Eğer dünya siyasetine Erdoğan gibi bakabilirseniz düne kadar dünyada savaşı ve barışı kurallara bağlayan, uluslararası hukukun yazılı metinlerini oluşturan Birleşmiş Milletler'in bir "Metamorfoz" sürecinde bulunduğunu, insanlığın işine yaramayan bir dev yaratık haline dönüştüğünü de görebilirsiniz.

Samsa'nın dönüşümü
Kafka'nın "Metamorfoz"undaki Gregor Samsa bir sabah uyandığında kendini devasa bir böceğe dönüşmüş biçimde bulur. O güne kadar ailesine bakan Gregor'daki dönüşümü, babası bile kabullenmez. Gregor ise sanki artık bir başka yaratık değilmiş gibi davranmaya çalışır.
Gerçekten de Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi ve bağlı kurumları ile "Birleşmiş Milletler" denilen eski düzenin patronları tiyatro oynamıyorlar mı? Her yıl Genel Kurul açılış toplantısında devlet ve hükümet başkanları konuşmalar yapıyorlar. Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği gibi "Ne Suriye'de var Birleşmiş Milletler, ne de İsrail Filistin'e karşı devlet terörünü en insafsız biçimde uygularken var."

Yeni durumlar
Kafka'nın Gregor Samsa'sındaki dönüşümü, sadece kız kardeşi anlayışla karşılamaya çalışır. Ona yiyecek verir. Ama düne kadar onun baktığı babası, onu oturma odasında görmek istemez, odasına kapatır... Gregor öldüğünde, evdeki hizmetçi onun kalıntısını çöpe atacaktır. Ancak "Metamorfoz" sadece Gregor Samsa'nın dönüşümüne yansımamıştır. Böcek olduğu güne kadar evde oturan işsiz babası Gregor işe yaramaz hale gelince bir bankada iş bulmuş ve dikilmiştir. Kız kardeş de bir işe girip, yeni bir yaşama adım atmıştır.

Erdoğan'ın çizgisi
Birleşmiş Milletler'in işe yaramaz hale geldiği bir dünyada, ülkelerin sorunları çözmek için izleyebilecekleri yollar belli:
- Ya Amerika ve İsrail gibi yapar ve askeri gücünüzü canınızın istediği gibi kullanırsınız.
- Ya da diplomasinin ve siyasetin bütün araçlarını devreye sokup, hem iç hem de dış sorunlar sizi köşeye sıkıştırmadan bunlara çözüm üretirsiniz.
Şimdi Türkiye ikinci yolu izliyor... Ve bunu en doğru biçimde ABD'ye değil halkına dayanan ve dünyada da halklara hitap eden Erdoğan yapıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA