Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Yalandan kaç, ahmaktan uzak dur

Bir babanın oğluna bırakacağı en iyi miras hiç şüphesiz güzel bir ahlak ve hayatına yön verecek nasihatleridir. Hz. Ali’nin (r.a.), oğlu Hz. Hasan’a (r.a.) yaptığı altın öğütlerden alacağımız çok ders var

Hz. Hasan diyor ki; "Babam bana otuza yakın konuda öğütte bulundu. Ve şöyle dedi; Oğlum! Üç şeyden sakın! Kibirden, gazaptan ve başkasının elindekini tamahtan sakın. Kibir, şer insanların özelliğidir. Büyüklük Allah'a yakışır. Kendinde bir gram kibir taşıyan ateşe mutlaka uğrar. Gazap yumuşak huyluyu perişan eder. Âlimin ayağını kaydırır. Aklı giderir. Cehaleti çıkarır. Başkasının elindekine göz dikme, bakma. Çünkü başkasına tamah şeytanın tuzaklarından biridir. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeyden kork! Allah'tan kork, Allah'tan korkmayandan kork, dilinden kork. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeyi arzu ve ümit et. Allah'ın günahlarını affedeceğini, iyi amellerin seni kurtaracağını, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) şefaatini ümit et. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeye uy! Allah'ın kitabına, Peygamberin sünnetine, Allah'a ve kitabına uyana uy. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeyden utan! Allah'ın haram kıldığı şeyi isterken Allah'ın seni gördüğünü düşün ve utan. Yazıcı meleklerin senin işlediklerini yazdıklarından utan. Salih insanların önünde mahcup olmaktan utan. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeyde atik ol! Usandıran işlerden Allah'a sığınmada atik ol. Kötü amellerden Allah'a sığınmada atik ol. İlim ehline kavuşmada atik ol. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeyle kendini kurtarmaya çalış, üç şeyde duru ol! Nefsini tanımakta duru ve halis ol. Nefsinin ayıplarını ortaya çıkar. Allah'ın takvasına sığınmada duru ve halis ol. Nefsini kontrolde halis ol. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeyden kaç! Yalandan kaç. Zalimden kaç. İsterse baban veya oğlun olsun. Seni yoracak olan imtihan ortamlarından kaç. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Oğlum! Üç şeyden uzak dur! Heva ve arzunun peşinden koşmaktan, heva ehlinden ve şerre bulaşmış insanlardan, çok yakının da olsa ahmaklardan uzak dur. Dedim ki, 'doğru diyorsun babacığım.' Dedi ki, "Allah sana selamet versin."

HZ. ALİ'NİN TAVSİYELERİ
Sana ihanet etseler bile, sana güvenenlere ihanet etme.
Senin sırrını yayanın sen sırrını yayma.
Kendisini ayıplarından dolayı suçlama.
Günahlarından ümitsizliğe bürünme. Tövbe kapısı açıktır.
Sana zulmedilmesini istemediğin gibi sen de kimseye zulmetme.
Bilmediğini söyleme. Ve hatta her bildiğini de söyleme.
Günah olmayan konuda çok yasaklayıcı olma.
Farzları ihmal edip de, nafilelere fazla dalma.
Sinsi işler yapma. Zira bu çirkin ve kınanmış bir huydur.
Sakın ailene nasihatte ihmalkâr davranma, onlardan sen sorumlusun.
Allah seni hür yaratmışken başkasına köle olma.
Sinirliyken hüküm verme.
Ahlakı sana benzemeyeni oturacağın ortama çağırma.
Sana ikram edeni hafife alma.
Nefsini çok da gülmeye alıştırma. Zira bu ciddiyetini azaltır.
Dostunun düşmanını dost edinme. Bu dostunu senden uzaklaştırır.
Kardeşinin hakkını koru. Zira kardeşinin hakkını zayi eden kardeş olmaz.

BİR AYET
Ey iman edenler! Mü'minleri bırakıp da kâfirleri dost edinmeyin. Kendi aleyhinize Allah'a apaçık bir delil mi vermek istiyorsunuz? (Nisa, 144)

BÜYÜKLERİN DUALARI

Hz. Ali'nin Duası
Allah'ım! Belâ ve musibetlerden, düşmanların sevinmesinden, hapsedilmekten, bağlanmaktan, sopa ve kamçılarla dövülmekten sana sığınırım. Allah'ım! Benim günahlarım sana zarar vermez, senin bana merhamet eylemen de senden bir şey eksiltmez. Allah'ım! Senden bu ayda; iyilik, fetih, yardım, bereket, bol rızk, aydınlık, temizlik ve hidayet dilerim. Bu ayın şerrinden, bu ayda cereyan edecek olayların şerrinden ve bu aydan sonra cereyan edecek olayların şerrinden sana sığınırım.

BİR HADİS
"Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) 'Lailahe İllallah' demeyi telkin edin." (Müslim)

BİR SEVAP
" Allah'a secde etmelisin. Çünkü sen Allah'a secde ettikçe Allah senin dereceni yükseltir ve senden bir günahı düşürür."

SORU - CEVAP

1 Türbe ziyaretlerinin usulü nedir?
Türbe ziyareti mezar ziyaretidir. Mezarları ziyaret sünnettir. Peygamberimiz buna teşvik etmiştir. Ancak orada mum yakmak, çaput bağlamak, etrafında tavaf etmek, ondan bir şey istemek gibi hususlar bid'attır. Şirke yol açacak tavırlardır. Ancak orada durup Allah'tan tevbe ve istiğfar dilenir ve türbe sahibine de dua edilir. Doğru olanı budur.

2 Gusül abdesti alırken dua etmek doğru mudur?
Gusül abdesti alırken dua etmekte bir sakınca yoktur. Çünkü gusül abdesti almaya başladığınızda besmele çekerek yıkanmaya başlıyorsunuz. Artık o niyetle o işe girdiğiniz için dualarınızı söyleyebilirsiniz. Eğer o duaları da biliyorsanız, söylemenizde dinen bir sakınca yoktur.

3 Borcunu ödemeyen kişiye hakkını helal etmek günah mıdır?
Borcunu ödemeyen kişiye hakkınızı helal ediyorsanız o sizin büyüklüğünüzün işaretidir. Çünkü herkes helal etmez hakkını borcunu ödemeyene, haram eder. Ama sen ediyorsun, senden Allah razı olsun. Size borcunu ödemeyeni de insaflı kılsın ki sizden ders alsın. Ama parası olmasına rağmen borcunu ödemiyorsa günahkârdır. Böyle bir durumda siz de hakkınızı almaya çalışın çünkü o parada çoluk çocuğunuzun rızkı olabilir. Ama eğer bu kişi gerçekten zor durumdaysa Allah'a bırakın. Allah görüyor zaten. Eğer yanlış yaparsa o kaybeder, siz kazanırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA