Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

MHP ne yapacak?

Bu hafta Anayasa haftası olacak. AK Parti, değişiklik teklifi üzerinde muhalefetle görüşecek. En azından CHP'nin vereceği cevap şimdiden belli. Bakalım MHP ne yapacak? Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararlarının yargı denetimine açılması, askeri mahkemelerin alanının daraltılması, partilerin kapatılmasının zorlaştırılması, HSYK'nın imtiyazlı yapısının değiştirilmesi, ilk bakışta MHP'ye ters gelen düzenlemeler değil.
HSYK'nın bugünkü halinin kast sistemini andırdığı, sadece Yüksek Yargı'dan (Danıştay ve Yargıtay'dan) üye seçildiği, adayları da yalnız, Yargıtay ve Danıştay'ın gösterdiği biliniyor. Üstelik Kurul'un 5 üyesinin, (ikisi-üçü aralarında anlaşırlarsa,) hükûmet kanadıyla pazarlığa oturup karşılıklı taviz ve uzlaşmalarla hâkim ve savcıları atayabileceğinin de herkes farkında. Yeni düzenlemeyle, bir yandan Kurul genişletiliyor, Yüksek Yargı'nın yanı sıra, bütün hâkim ve savcıların da üye seçmesine imkân veriliyor. Bir yandan da, sadece Yargıtay ve Danıştay'da görev yapanlar değil, birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcıların tümü Kurul'a üye olabilecek. MHP, imtiyazlı bir yapının kırılması ya da askeri mahkemelerin görev sahasının daraltılmasına, ilke olarak karşı çıkmayacaktır. YAŞ kararıyla keyfi şekilde insanların emekliye sevk edilmesinin önlenmesi de MHP'nin savunduğu meseleler arasında yer alıyor.
MHP, içerik açısından değil de, ancak siyaseten değişikliğe karşı tavır koyabilir. Ama uzlaşmaya da yanaşabilir. CHP'den ziyade MHP'nin ne yapacağını merak ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA