Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Dizilerimizin potansiyelini keşfedin

Dizilerin ihracatla ne ilgisi olabilir? Basit ilişki; Türkiye'nin dizi ihracatıyla sağladığı paradır. Neticede ülkeye döviz girmektedir ve dizi, katma değeri yüksek bir üründür.
Ancak dizilerin etkisi; döviz girdisinden daha fazlasıdır. Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi; "ABD'den sonra en fazla dizi ihracatı yapan ikinci ülke konumundayız" diyor.
Türk mallarını tanıtmak için ürün ve marka yerleştirmeye daha fazla önem vermemiz kaçınılmaz... Bu sayede Türk mallarının ihracat potansiyeli artıyor. Büyükekşi'ye göre 2023'te yıllık 2 milyar $kültür ürünlerinden sağlayabilecek.
İhracatçı Birliği oluşturacak milyarlarca dolarlık sektör haline gelen dizi ekonomisi bugün, platolarıyla da bölge için cazibe merkezi olmamıza hizmet ediyor. Bu sektörün 52 ülkeye ihracat yapmanın ötesinde "değer" oluşturduğu bir gerçek.
Amerikan dizileri ve Hollywood filmleri ile dünyaya ihraç edilen yaşam tarzı, yemek kültüründen modaya, dile, yönetime ve hatta inanç sistemlerine kadar büyük kırılmalara sebep oldu. Bugün FBI bir Türk markasıdır, "w, q, x" harflerini şirket tabelalarında dahi kullanır hale geldik.
George Ritzer "toplumların mcdonaltlaştırılması" kitabında, Amerikan dizileri ile bütün dünya mutfağının değiştiğini anlatır. Hollywood bütün dünyaya sadece film ve dizi izletmemiş, mesela fast food kavramıyla yerel kültürleri de dönüştürmüş bulunuyor.
Türk dizileri de benzer etkiyi, seyredildikleri ülkelerde oluşturmaya başladı. Yaşam tarzımızı yanıtsan dizilerimizin kültürel etki alanı, "Türkiye, ülke dışındaki insanlar için de fırsatlar sunuyor" algısını oluşturuyor.
Bunun erken etkisini turizmde hissettik. Dizilerin izlendiği ülkeler, senaryodaki öykülerle oluşturulan kültürel arka plana uygun talepleri ve girişimleri hayata geçirmeye başladı bile.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA