Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Başçı kime çalıştı?

Önce atacağı adımdan faiz lobisini haberdar etti.
Faizin ineceği ihbarını bizzat Başçı'dan öğrenen lobi, akbabalar gibi dövize hücum etti ve doları 2.4490 liraya kadar çıkardı.
Haftası dolmadan liranın değerini %4 eriten bu adım üzerine Erdem Başçı, piyasaların blöfü karşısında geri adım attı ve "merak etmeyin fazla indirmem" teminatı verdi.
Faizi indirmek için enflasyon rakamını bekleyeceğini ve 1 puanlık gerileme halinde 4 Şubat'ta (bugün) olağanüstü toplanacağını söyledi.
Enflasyondaki düşüş 0.93'te kalınca binde 7'yi bahane etti ve faiz karar toplantısını 24 Şubat'a erteledi.
Düşen petrol, genişleyen Avrupa ve ekonomideki bütün veriler en az 1-1.5 puanlık düşürme gerektirirken, Başçı'nın "dostlar indirimde görsün" kabilinden 0.5 puan indirimle yetineceği tahmin ediliyordu ancak bunu dahi yapmadı.
Bu haliyle bile faiz lobisine 20 gün hediye etmiş oldu.
Tablo aslında Başçı'nın hükümetten bağımsız ama hangi Merkez'e bağlı olduğunu bize anlatıyor. Birlikte okuyalım.
Toplam 1 triyon 52 milyar liralık mevduatın 494 milyarı lobiye ait. Lobi dediğim, bankalarda 1 milyon liranın üzeri hesabı olan, paradan para kazanan kesim. Mevduata ödenen toplam faiz 52 milyar lira ve bunun 35 milyarı 77 bin 210 lobi üyesine giderken 16 milyarı da 59 milyon kişiye ödendi.
Bu hesaba göre yurtiçi yerleşik kişiler içinde 1 milyon üzeri parası olanlara hesap başına 463 bin 671 lira faiz ödenirken normal halkın kişi başına faiz ödemesi 282 lirada kalıyor. Tam 1644 kat.
Lobi Başçı'ya dua etmesin de ne yapsın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA