Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Siyasetin itibarı

Siyaset kulisleri çok hareketli... Seçimin öneminden olacak herhalde bu seçimlerde her partide ve her kesimde bir aday patlaması var. Geçmişte aday adaylık başvurularında daha çok avukatları, mühendisleri, müteahhitleri veya mali müşavirleri ağırlıkta görürken, bu kez kadınları, bürokratları, gençleri, öğretim üyelerini, gazetecileri, uluslararası başarılara imza atmış isimleri daha fazla göreceğiz.
Bu yoğunlaşmada kuşkusuz sadece milletvekili olma arzusu içinde olanlar olabilir ama büyük çoğunluğu asıl motive eden güç, Türkiye'nin geçirdiği değişim.
Bu değişimin en çok yansıdığı alan ise siyaset...
Bir anlamda bu seçimler siyasetin ciddi anlamda itibar kazanacağı ilk seçim olacak.
Siyasetin güç ve itibar kazanması ve çözüm üretmesi toplumun her kesiminin siyasete ilgisini arttırdı.
Bu Meclis ilk kez sivil bir anayasa yapacak. Ve bu Meclis, Çözüm Süreci'nin yasal altyapısını oluşturarak tarihi bir görevi yerine getirecek. Sadece bu iki neden bile bu dönemde milletvekili olmayı özel kılıyor.
Peki, partilerde durum ne?

AK Parti rekora koşuyor

Seçimin favorisi AK Parti'nin aday başvurusunda rekor kırması sürpriz değil. Şimdiden başvuruların 10 bini geçeceği konuşuluyor.
Merak edilen ise aday seçimlerinin Türkiye'nin dinamizmini ve çeşitliliğini yansıtıp yansıtmayacağı... Şimdiden öne çıkan birkaç isme bakınca siyasetin entelektüel bir sıçrama yaşayacağı çok açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarından Aydın Ünal ve Ertan Aydın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun özel Kalemi Ali Sakarya ve Taha Özmen, gazeteci yazar Hüseyin Yayman, Orhan Miroğlu, Ünsal Ban, İsmail Kapan ve Kocaeli Üniversitesi'nden Yılmaz Bingöl gibi isimler dikkat çekiyor.

HDP ana muhalefet havasında

Seçime giderken ikinci büyük hareketlilik HDP çevresinde yaşanıyor. HDP de AK Parti kadar olmasa da çözüm sürecinin pozitif etkisiyle ve mevcut muhalefetin yetersizliğiyle ana muhalefet partisi gibi ilgi görüyor.
Aday seçimlerinde de iddialı isimlerle çıkacakları konuşuluyor. Batı'da kabul görecek isimlerle CHP'yi ve Alevileri, Doğu'da ise Kürt siyasetçilerinin farklı ve etkili isimleriyle AK Parti tabanını etkileme hesapları yapılıyor. Leyla Zana ve Zübeyir Aydar yeni dönemin öne çıkan adayları olacak.

CHP tabanına dönüyor ama...

Bu seçimlerde performansı en tartışmalı parti hiç kuşkusuz CHP... Ön seçim yapma kararı parti tabanını harekete geçirecek gibi görünüyor ama topluma gelecek vaat eden bir siyaset üretmemesi de ilgiyi azaltıyor.
Parti içinde o kadar çok "düşman kardeş" var ki bu isimlerin merkez yoklaması veya önseçimle gelmesi bile gerilimi azaltmıyor.
Bu açıdan bakınca, Mustafa Sarıgül, Mansur Yavaş gibi yerel seçimlerde öne çıkartılan isimlerin durumunun ne olacağı belirsiz.
Kulislerde Yavaş'ın Suat Kınıklıoğlu ile birlikte bu dönem aday olmayacağı, Sarıgül'ün ise kontenjandan aday olmayı beklediği konuşuluyor.
Ön seçime katılması durumunda ise hiç şansı olmadığı söyleniyor.
Tabii bir de sürprizden söz ediliyor; Sarıgül Erzincan'dan bağımsız aday olabilir.
CHP ilginç bir parti, ön seçimde bile birbirini kesecek Şinasi Öktem, Gürbüz Çapan, Mehmet Sevigen, Tuncay Özkan, Çetin Soysal hatta Sarıgül gibi isimlerin yarıştırılması bekleniyor.
CHP kulislerinde Abdüllatif Şener'e teklif götürülmediği, eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun ise teklifi kabul etmediği konuşuluyor. Ama hala Haşim Kılıç beklentisi içinde olanlar var. Oradan bir sonuç alınır mı belli değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA