Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

4 büyükler 185 milyon TL kazanıyor

577 milyonluk sponsorluk pastasında en büyük payı 185 milyonla 4 büyükler alıyor. AdStation Başkanı Palazoğlu, “Firmalar bunun getirisini gördü. Bu alana yatırımlar artacak” dedi

Spor Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de sponsorluklara 577 milyon lira harcanıyor. Ülkenin en büyük 4 kulübü Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un sponsorluk rakamlarına baktığımızda karşımıza 185 milyon TL'lik toplam bir bütçe çıkıyor. Türkiye'de daha yeni yeni büyümeye başlayan spor organizasyonlarının boyutu önemli rakamlara ulaştı. AdStation Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu'yla spor organizasyonlarını konuştuk.

PAZAR BÜYÜYECEK

Türkiye'de spor sponsorluğunun büyüklüğü nedir?
Türkiye son 10 yılda 100'den fazla uluslararası spor organizasyonuna ev sahipliği yaptı. 100'ün üzerinde de yeni spor tesisine kavuştu. Ses getirecek bir sponsorluğa imza atmak için yıllık en az 1 milyon doları gözden çıkarmak gerekiyor. Futbolda ise rakamlar daha da artıyor.
2016'da harcamalar nasıl olacak?
Şirketler spor sponsorluklarını öncelikli reklam alanı olarak görmeye başladı. Tekstil firmalarının sponsorluklarında futbol yüzde 65'le başı çekiyor. Futbolu basketbol, voleybol ve diğer branşlar takip ediyor. Araştırmalara göre Türkiye'deki firmaların yüzde 77'si hiçbir spor kurumuna sponsor olmamış. Ekonomideki düzelmeyle birlikte 2016'da firmalar bu alana daha fazla bütçe ayıracaklar.
Popüler olmaya başlayan spor dalları var mı?
2003'te yaptığımız bir araştırmaya göre futbolun yanı sıra basketbol ve voleybol da ilgi oranı yüzde 10'u aşan branşlardı. Araştırmayı 2011'de yenilediğimizde 20 branşa çıktı. Bugün Türkiye'nin en başarılı alanı kadın voleybolu oldu. Tenis, jimnastik ve yüzmeye de ciddi katılım var.
Dünyada durum ne?
Dünyada markalar, sponsorluk yatırımlarının yüzde 84'ünü spor ve yan dallarına yapıyor. 550 milyar dolarlık reklam harcamasının 130 milyar doları bu alana yapılıyor.

ŞEB-İ ARUS SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ

Nasıl organizasyonlar düzenliyorsunuz?
Etkinlik, dijital (web ve sosyal medya), açık hava reklamları, online TV yayıncılığı ve spor organizasyonları olmak üzere 5 farklı alanda hizmet veriyoruz. En önemli ayağımızı ise spor organizasyonları oluşturuyor.
2015 yılı cironuz nedir?
60 milyon TL üzerinde. Bizim işlerde ciro çok yüksek olmasa da kâr marjı iyi.
Hangi organizasyonunuz ses getirdi?
Sporun dışında birçok iş yapıyoruz, örneğin İstanbul'daki Şeb-i Arus törenlerini düzenliyoruz. Bu bizim sosyal sorumluluk projemiz. Cumhurbaşkanımız son üç yıldır etkinliğimize geliyor. Bu seneki etkinlik Sinan Erdem'deydi, gelirin tamamını hayır kurumlarına bağışlıyoruz.

ÖĞRENCİLERE İŞ İMKÂNI SAĞLIYOR

100 kişinin çalıştığı AdStation çeşitli organizasyonlar nedeniyle her ay 100'den fazla öğrenciye yarı zamanlı iş imkânı sunuyor. Ajansın büyüme hedefleri arasında, önümüzdeki yıl Ortadoğu ülkelerindeki spor organizasyonlarını yürütmek de var. Organizasyonlarda ortaya çıkabilecek yemek, araç filosu gibi ihtiyaçlar için Muhittin Palazoğlu, kendi catering ve araç kiralama şirketlerini de kurmuş. Muhittin Palazoğlu, firmaların organizasyonları yeni bir reklam aracı görmeleriyle birlikte organizasyonun Türkiye'de en çok büyüyen sektörlerden biri olduğunu söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA