Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

"Kesik Burunlu" İmparator..

"Bizans tarihi boyunca tahta geçmesini önlemek için, müstakbel taht adayları gözlerine mil çekilerek kör edilir veya burunları kesilirdi. Aynı şey II. Jüstinyen'e de uygulanmıştı.
Bu nedenle tarihte Jüstinyen "Kesik burunlu" anlamına gelen "Rhinotmetus" lakabıyla anılmaktadır. Ne var ki burnunun kesilmesi onun ikinci kez imparator olmasını önleyememiştir.
Bu Bizans tarihinde ilk ve tektir" diye özetleyebiliriz, geçen hafta çıkan ilk bölümü. Üstad Radi Dikici, yaşanmış tarihe devam ediyor..

***

Jüstinyen önce kendisine altın bir burun yaptırır ve hemen yeminini yerine getirmek için harekete geçer.
Onu tahttan uzaklaştıranlara verdiği cezalar müthiş olur. Önce, kendisinden sonra tahta geçen iki imparator zincire vurularak şehirde dolaştırılır ve daha sonra Hipodrom'da idam edilirler.
İmparatora isyan eden Maviler'e mensup ordu komutanları ve subayları surların üstüne asılırlar.
İsyanı başlatan patrik daha önce öldüğü için onun yerine, bir önceki imparatora taç giydiren dönemin patriği Kallinikus'un gözleri kör edilir. Jüstinyen, kan dökmekten zevk almaya başlar ve kana susamışlığı tatmin edilemeyecek noktaya ulaşır.
Özellikle ordunun en yetenekli komutanlarını tümüyle yok eder.
Senatörler, önceki imparatorluk ailesi üyeleri, suçlu suçsuz binlerce kişi idam edilir ve adeta Roma İmparatorluğu, imparatorun terörüne teslim olur.
II. Jüstinyen, tekrar imparator olup ülkenin durumuna baktığında, geçen 10 yıl içinde Afrika'nın, Bizans Ermenistanı'nın ve Kilikya'nın bir bölümünün kaybedildiğini görür.
Kapadokya'ya kadar gelen Arapların üzerine gönderilen Bizans ordusu Amorium yakınlarında yenilir.
Çünkü imparator, orduyu basiretle yönetecek hiçbir komutanı sağ bırakmamıştır.
Jüstinyen, bütün bunlara rağmen, kitlesel imha planlarından vazgeçmez.
Terör o derece yoğundur ki, kimvurduya gitmemek için Konstantinople'dan göç başlar.
Bu arada ilk imparatorluğu sırasında kendisine karşı çıkan Ravenna halkını unutmaz. Onları cezalandırmak üzere 709'da İtalya'ya askeri birlikler gönderir. Önce şehir yağmalanır.
Şehir halkı içinden seçkin ailelere mensup kişiler seçilerek zincire vurulur, Konstantinople'a getirilir ve idam edilir. Onlarla birlikte getirilen bölge piskoposlarının da gözleri oyulur.
Ertesi yıl, yani 710'da Jüstinyen'in sürgün yeri olan Kherson bölgesinde bir isyan hareketi başlar. İmparator hemen bir donanma göndererek isyanın bastırılmasını sağlar. Önce isyancılar, sonra şehrin bütün ileri gelenleri kılıçtan geçirilir.
Bu arada 711 yılının ilkbaharında Konstantinople'a gelen Papa I.
Konstantin'i karşılamaz bile. İznik'e gider. Papayı orada kabul eder.
Papa, imparatorun zulmünden haberdar olduğu için, huzura vardığında can korkusundan imparatorun ayaklarına kapanır.
Jüstinyen, Papayı bir süre öylece seyreder ve sonra tahtından inip elinden tutarak yerden kaldırır. Pazar günü yapılan ayini papa bizzat yönetir ve imparatoru bütün günahlarından arındırır.
İmparator, bastırılmasına rağmen eski sürgün bulunduğu yerdeki isyanı unutmaz. Aynen Ravenna'ya yaptığı gibi Kherson'a da ceza vermeyi düşünür. Zaten o sırada Kherson'da yeni bir isyan başlar ve Bardanes isimli birini imparator ilan ederler.
II. Jüstinyen bunu öğrenince çılgınca bir öfkeye kapılır ve komutanlardan birini Kherson'u yerle bir etmesi ve bu kez tek bir kişiyi sağ bırakmaması emriyle gönderir. Komutan, isyanı bastırmakta başarılı olamayınca kelleyi kurtarmak Bardanes'e sığınır. Bardanes de kendisine katılan Bizans güçlerini de alarak donanmayla Konstantinople'a doğru yola çıkar.
II. Jüstinyen'i koruyacak hiçbir güç kalmamıştır. Ama her zamanki cesaretiyle bunun da üstesinden geleceğini düşünür, kaçmaz ve Konstantinople'da kalır.
Devamlı zulüm ve ölüm korkusu içinde yaşayan Konstantinople halkı, II. Jüstinyen'den kurtulmak için kapıları sonuna kadar açar. Elini kolunu sallayarak kente giren Bardanes'in saraya gönderdiği askerler Jüstinyen'i yakalarlar. Kesilen kafası, teşhir edilmek üzere Ravenna ve Roma'ya gönderilir.
Böylece Roma'nın ruh hastası imparatorlarından biri daha tarihin çöplüğünde yerini alır.

II. Jüstinyen, altından yapılmış burnuyla. (Ressam Evren Oğuzbalaban tarafından bu yazı için özel yapıldı.)


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA