Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Çin ne yapmak istiyor?

Sadece Türkiye değil, Çin'in batısındaki herkes için Çin mallarıyla rekabet etmek oldukça güç. Çin'in ısrarla izlediği 'düşük kur politikası' dünya ticaretinde dengeyi bozduğu için pek çok ülke Çin'in kur politikasını değiştirmesini istiyor. Çin'in parasını serbest dalgalanmaya bırakması halinde yuanın değerleneceği düşünülüyor. Değerli yuan sayesinde de Çin halkının ithal talebinin de artacağı hesaplanıyor. Böylece dünya ticaretinde denge sağlanmasının yolu açılıyor. İşte bu nedenle Çin yönetimine yapılan uyarılar sonucunda, Çin Merkez Bankası cumartesi günü yuanın değerini serbest dalgalanmaya bıraktığını belirtti. Çin parası yuan Amerikan Doları karşısında bir miktar değer kazandı. Ama ardından görüldü ki, bir Çin devlet bankası, yüklü miktarda dolar alımına başlamış. Anlaşılan Çin, yuanın değerlenmesine pek izin vermeyecek.
Artık herkesin herkesten etkilendiği bir dünyada yaşıyoruz. Çin'in düşük kur politikasından Türkiye etkileniyor mu diye sorarsanız.... Evet, Türkiye ekonomisi de ucuz Çin mallarından olumsuz etkileniyor. Ucuza ithal edilen Çin malları nedeniyle Türkiye'de üretimi yapılan pek çok mal kârlı olmaktan çıktığı için fabrikalar kapanıyor ve işsizlik artıyor. Peki Çin'in uyguladığı düşük kur politikasının kendi dışındaki dünyaya, insanlara hiçbir faydası yok mu? Var. Çin küresel piyasalara ucuz mal satarak diğer ülkelerde de enflasyonun yükselişini engelliyor. Anlayacağınız, Çin, parasının değerini düşürse bir dert, artırsa ayrı bir dert.
Her halde en doğrusu Çin'in, kendi halkının refahını da yükseltmeye başlaması. Kendisi tüketmeyip sürekli başkalarına ucuz mal üreten Çinliler artık dünyanın günlük üç dolara çalışan 'yoksul işçileri' olmaktan yoruldular.
Sokaktaki Çinli'nin kendi ürettiği mallara ulaşabilmesinin yolu, Çin parasının değerinin yükselmesinden geçiyor. Demokratikleşmeyen ve parasının değerini yükseltmeyen Çin ise, sadece kendi emekçilerini sömürmekle kalmıyor, diğer ülkelerdeki emekçilerin sömürülmesine de gerekçe oluşturuyor. Sermayedarlar, kendi işçilerine dönüp "Bakın Çinli işçi düşük ücretle, az tüketerek, ne kadar çok üretiyor" diye kıyaslamalar yapıp, zavallı Çinli emekçileri kendi işçilerine örnek gösteriyorlar. Bu yüzden sadece ucuz Çin mallarıyla rekabet edemeyen ihracatçılar değil, işçiler de Çin'in parasının değerlenmesi çabalarına destek vermeliler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA