Türkiye
Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, kışın turizm tesislerinin yüzde 90'ının boş olduğunu belirterek, "Gastronomi turizmini geliştirmek için herkes elini taşın altına koymalıdır. Bu sadece bizim sektörümüzün düşünmesiyle olmaz. Bu sizin işsizlik oranınızı, ekonominizi her şeyinizi düzeltir" dedi. Açıköz, 35 milyon turistin geldiği yerde misafirlere kaliteli hizmet sunmanın önemine değindi. Aşçılar olarak turistlere Türk mutfağını tanıtmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarının altını çizen Açıköz, "Ama Türk mutfağının yurtdışında yer alması gerekiyor. Her geçen gün bu çıta biraz daha yükseliyor. Ancak yeterli değil. Bütün Türkiye'de turizmde eleştirilecek yanlış bir sistem var. İtalyan adama İtalyan yemeklerini yapıyorsunuz. Kendi yemek kültürümüzün tanıtımını yapmalıyız" dedi.
TESİSLERİN ÇOĞU KIŞIN KAPALI
Gastronomi turizmi hakkında da bilgiler aktaran Açıköz, "Kışın tesislerin yüzde 90'ı kapalı. Kışın da sektörü hareketlendirmek adına bu tip çalışmalara yönlenilmelidir. Bu ülke ekonomisinin her boyutunu ilgilendiriyor. Nice'e gidin herkes Paris der. Gastronomi şehri Lyon'dur. Antalya'ya bakın böyle bir şehir dünyada yok. Ama biz elimizdeki değerlerin farkında değiliz. Bir gün Antalya'yı kaybedersek 'Vay be ne şehirdi' deriz" diye konuştu.