Çikolatalı tart
4-6 kişilik
Malzemeler
4 yemek kaşığı Agave şurubu
100 gram tereyağı
Yarım su bardağı soğuk su
1.5-2 su bardağı organik buğday unu
Çikolata dolgusu için…
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı kakao
40 gram organik bitter çikolata
Yarım su bardağı Agave şurubu
Hazırlanışı
Hamur malzemelerini derin bir kasede birleştirin. Yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru strech'e sararak yarım saat buzdolabında dinlendirin. Bu sırada iç dolgusunu pişirin. Sütü, nişastayı, kakaoyu, elinizle parçaladığınız bitter çikolatayı ve agave şurubu bir tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak koyulaşıncaya değin pişirin. Dinlenen hamuru istediğiniz boy tart kalıplarına paylaştırın. Orta kısımlarına kabarmaması için bakliyat yerleştirerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ilıyan çikolatalı malzemeyi tartlara paylaştırın. Üzerini Hindistan cevizi ve nar ile süsleyerek servis yapın.
Peynirli cevizli puflar
4-6 kişilik
Malzemeler
Hamuru için…
1.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı un
3 adet yumurta
1 fiske tuz
İçi için..
150 gram beyaz peynir
1 avuç dereotu
8-10 adet ceviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Hamur için süt ve tereyağını bir tencereye koyup bir taşım kaynatın. Üzerine unu ekleyin çırpma teli ile hızlıca karıştırın ve 2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Biraz soğuduktan sonra teker teker yumurtaları ekleyin ve çırpın. Hamur yumurtalarla özleşince sıkma torbasına doldurup yağlı kağıt serili fırın tepsisine şekil vererek sıkın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. İçi için tüm malzemeleri karıştırın ve rondodan geçirin. Pişen ve ılıyan pufların içlerine peynirli karışımı paylaştırıp servis yapın.
Nohut topları
4 kişilik
Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı organik buğday unu
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Nohudu akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip yumuşayıncaya değin haşlayın. Ilıyınca çatalla ezerek veya robotta püre haline getirin. Diğer malzemeleri ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur haline getirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Önceden ısıtılmış fırında yağlı kağıt serili tepsiye yaptığınız nohut toplarını yerleştirin. 180 derecede 30 dakika üzerleri iyice kızarana değin pişirin.
Rokalı haydari
6 kişilik
Malzemeler
2 su bardağı süzme yoğurt
Yarım demet roka
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Rokayı temizleyip yıkayın. İyice süzüp ince ince doğrayın. Sarımsakları soyup ezin. Süzme yoğurdu derin bir kaba alıp rokayı eleyin. Tuzunu ayarlayarak zeytinyağını ilave edin. Daha sonra küçük kaplara koyduğunuz haydariye nohutlu topları batırıp servis edin.
Limonlu çıtır tavuklar
4 kişilik
Malzemeler
6 adet tavuk pirzola
Yarım limon suyu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Kekik, kırmızı pul biber, tuz
Hazırlanışı
Tavukları kuşbaşı doğrayın. Limonu, zeytinyağını ve baharatları karıştırın. Tavukları bu karışıma bulayın. Ve az zeytinyağı koyduğunuz tavada kızartın.
Kak
4 kişilik
Malzemeler
2 su bardağı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Mısır ununu tereyağı ile kavurun. Azar azar suyu ekleyin. Sürekli ve iyice karıştırarak kaşığın etrafında toparlanana değin pişirin. Ilımaya bırakın. Daha sonra çeşitli kalıplarla şekil verip,ortasına çıtır tavukları koyup servis edin.
Yazı: İpek KUŞÇU