Birleşmiş Milletler Çevre Programı, bu yıl Dünya Çevre Günü'nün temasını 'Düşünmek, yemek ve tasarruf etmek' olarak seçti. Amaç gıda israfını önlemek ve karbon emisyonunun azaltılmasını teşvik etmek. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde yediğimiz yemeklerden nasıl tasarruf edebileceğimizi ve böylelikle dünyaya nasıl daha az zarar verebileceğimizi düşünmemizde yarar var.
10 EKMEKTEN BİRİ BOŞA GİDİYOR
Dünyada 2 milyar insan açken, acaba günde ne kadar çok yiyeceğin, ekmeğin çöpe atıldığını, suyun boşa akıtıldığını biliyor muyuz? Buzdolabınızı açıp, içine şöyle bir bakın: Çürüyen domatesler, meyveler, bozulan sütler ya da birkaç gündür yenmediği için çöpe gitmeyi bekleyen yemekler yok mu? Peki ya ekmek sepetinizin hali? Özellikle ekmek israfında Türkiye'deki rakamlar, gerçekten inanılır gibi değil. İstatistiklere göre Türkiye'de her gün Somali'deki açları doyuracak sayıda ekmek, çöpe atılıyor. Yani her 10 ekmekten biri boşa gidiyor. O halde şu dakikadan itibaren, yediğimiz her lokmanın kalori hesabı kadar, çöpe giden kısmını da hesaplayalım. Belki hem ülkece hem de cüzdanca daha kârlı çıkar, biraz daha huzurlu uyuruz.