Son dakika: Amerika'da coronavirüs kabusu! Türk doktor anlattı: Bazı insanların ölümüne karar verdik
Son dakika haberi: Coronavirüs pandemisinden en fazla etkilenen ülke olan Amerika'dankorkutan haberler gelmeye devam ediyor. Covid-19 salgınında vaka sayısı 4,6 milyonun üzerine çıkan 155 binden fazla kişinin ise hayatını kaybettiği Amerika'da yaşananları türk doktor bu sözleri ile anlattı: “Hastanelere ani yığılmalar olunca çok zorlandık. Bazı insanların ölümüne karar verdik”.
Son dakika haberi: Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında ABD geliyor. Gerekli önlemleri almadığı için 150 bine yakın insanın hayatını haybettiği ülkede salgının ilk döneminde en büyük zararı gören eyaletlerden olan New York'ta çalışan Türk doktor Sine Aras Akten, bu süreçte yaşadıklarını kitap haline getirdi. Amerika'da coronavirüs salgınıın hızla yayılması ile birlikte hastanelerin ve tıbbi malzemelerin yetersiz kaldığını belirten Dr. Akten, yaşadıklarını böyle anlattı.
'SAĞLIKÇILARIN DERDİ'
"Anlattığım hikayeler gerçek, sadece anlatımda biraz kurgu yapıldı. Salgının ilk zamanlarında Mart ayında diyaliz cihazları ve ventilatör, sağlık çalışanlarını koruyacak maske gibi tüm ekipmanlarda 15 gün kadar gecikme oldu. Hastalarda büyük bir yığılma olunca çok zorlandık. Hayatımda bu kadar zorlanmamıştım. Bir hastaya diyaliz yapıyorum, öbür hastaya yapamıyorum. Artık hasta seçmek zorunda kalıyordum. İyileşmeyeceğine kanaat getirilen hastalara diyaliz değil, solunum cihazı bile önermedik. Bazı insanların ölümüne karar verdik. O yüzden bizim sağlık çalışanlarının içten içe en büyük derdi oldu."
'BEN DE KOVİD OLDUM'
"Salgında ben de Kovid-19'a yakalandım. Hafif ateş ve burun akıntısı oldu. Koku duyumu kaybettim. Görevime maske ve her türlü tedbiri alarak devam ettim. Dinlenme sürecim olmadı.Yazdığım hikayeler arasında en çok etkilendiğim hikaye Bayan Cook Carolyn isimli hastam oldu. Hastanemizde görev yapan bir hemşirenin annesiydi. Kendisini kaybettik. Kitabı yazışımın sebebi de bu hikaye oldu. Bu süreçte çok fazla hasta ve doktor arkadaşımızı kaybettik. Ancak bir kadın doktor arkadaşımın intiharı da beni çok etkiledi. Hiçbir psikiyatr vakası olmayan, başarılı acil servis şef doktoru bu kadar aciz kayıplar karşısında üzüntüsünü kaldıramayıp kendini kötü hissetmiş. 'Hastalara hiçbir şey yapamıyoruz, elimizden kayıp gidiyorlar' sıkıntısıyla kendi canına kıydı."