Tutuklu sanık Mustafa Murat Ayhan tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS sistemi üzerinden duruşmaya katıldı.
Duruşmaya Azra Gülendam Haytaoğlu'nun babası Mustafa, annesi Mezide Haytaoğlu, kız kardeşi Mine Haytaoğlu ve sınıf arkadaşları ile birlikte diğer aile yakınları şikayetçi bölümünde hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu cinayetinde katili Mustafa Murat Ayhan'a Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'nden suç tarihinde cezai ehliyetinin tam olduğuna dair raporu okudu.
Raporda "Şahıstan alınan anamnez yapılan ruhsal durum muayenesi ve incelenen evraklar neticesinde şahsın iletişiminin iyi yargılama ve soyut düşüncesinin olağan olduğu bu bağlamda şahsın işlediği iddia edilen suça yönelik suç tarihinde cezai sorumluluğu tam olduğu TCK/32 kapsamında değerlendirilmesinin uygun olmayacağı kanaatine varılmıştır" denildi.
CEZALANDIRILSIN
Mahkeme Başkanı yargılamanın sonuna gelindiğini belirterek duruşma savcısından mütalaasını vermesini istedi.
Savcı katil zanlısının 'Nitelikli kasten öldürme' ve 'Cinsel saldırı' suçlarından cezalandırılmasını talep ederken; 'hırsızlık' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan beratını talep etti.
Mütalaanın ardından taraflar savunma içlin süre talep etti. Mahkeme kara vermek için 30 Mayıs tarihine erteledi.
"SONUNA KADAR HUKUK ÖNÜNDE MÜCADELE VERECEĞİZ"
Duruşma sonrası açıklama yapan ailenin avukatı Batuhan Kuru, katilin "Hırsızlık' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan da cezalandırılmasını talep edeceklerini ve esasa ilişkin bu yönde savunma yapacaklarını söyledi. Baba Mustafa Haytaoğlu ise "Kızımın katilinin en ağır cezayı alması için hukuk önünde sonuna kadar mücadele vereceğiz" diye konuştu.
"CİNSEL YÖNELİMİM OLMADI"
Öte yandan DHA'nın haberine göre; nitelikli kasten öldürme ve cinsel saldırı suçlarından mütalaa verilmesine yönelik görüşü sorulan Mustafa Murat Ayhan, "Maktule yönelik olarak cinsel yönelimim olmadı. İstemeden maktulün ölümüne neden oldum" dedi. Sanık avukatı Mehmet Ali Başaslan, "Mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep ediyoruz" diye konuştu.