Muş'un Varto ilçesinde balıkçılar, donan Hamurpet Gölü'nde motorlu testereyle kırdıkları buzun altında balık avlıyor. İlçeye 41 kilometre mesafedeki 2 bin 149 rakımlı ve 27 metre derinliğindeki Hamurpet Gölü, soğuk hava nedeniyle bir süre önce dondu. Balıkçılar, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 derece ölçüldüğü gölde motorlu testereyle kırdıkları buzun altında ağlarla balık yakalıyor. Gölde günde 300-400 kilogram balık avlayan balıkçılar, aynalı sazanın kilogramını 10-12 liradan, çepiç balığının kilogramını da 5-7 liradan Muş merkezdeki pazarlarda satışa sunuyor. Yaklaşık 15 santimetre kalınlığındaki buzun altında görünen balıklar ise 'doğal akvaryum'u andırıyor. Balıkçıların motorlu testereyle buzları kırıp balık avlaması ilginç görüntüler oluşturuyor. 'Ekmek paramız için mecburuz' Balıkçılardan Ferhat Başaran, AA muhabirine, her sabah göle erken saatlerde giderek buz tabakasını kırdıklarını söyledi Daha sonra buzun altındaki suya bıraktıkları ağları bir gün sonra çekerek, yakaladıkları balıkları kasalara doldurduklarını anlatan Başaran, 'Zor şartlarda avlanıyoruz ama bizim ekmeğimiz de buradan çıkıyor. Bu cennet vatanda herkes bir şekilde rızkını kazanıyor.' dedi. Başaran, Hamurpet Gölü'nün doğa harikası bir yer olduğunu ifade ederek, herkesi bu güzelliği görmeye davet etti. Balıkçılardan Fırat Subaşı ise ekmeklerini donan gölden çıkardıklarını belirterek, 'Yakaladığımız balıkları sepetlere dolduruyoruz, sonra bu sepetleri bir birine bağlayıp buzda kaydırarak taşıyoruz. Şartlar biraz ağır ama ekmek paramız için bunu yapmaya mecburuz.' diye konuştu. Bir deniz canlısı olan, sülünez, ilginç av tekniğiyle hayret ettiriyor. İngilizce'de razor clam olarak adlandırılan, dilimize de sülünez olarak çevrilen bu canlı ince bir boruyu andıran görünüşüyle dikkatleri çekiyor. Ortalama 6 ile 8 cm arasında değişen bu sarı kabuklu canlının avlanma tekniği ise oldukça tuhaf. Sülünes denizde kumlu zeminde gömülü olarak yaşamını sürdürür, böylece kendini kumun altına gizleyerek korumuş olur. Diğer yandan sülünezin kendini gömdüğü yerde bıraktığı kum tepeciği, kendini belli etmesine neden olur. Avcılar da bu yolla bu canlıları tespit ederler ve bu bölgeye tuz dökerler. Ardından tuzun üzerine deniz suyu serpiştirilir. Tuz deniz canlılarının yüzeye çıkmasını sağlar ve yüzeye çıktığı an avcılar sülünezi kolayca yakalayabilir. Bir diğer av tekniğinde ise, uzun bir boru, sülünezin olduğu bölgeye sokulur. İçi boş boru ile iyice derinlere batırılır. Ardından boru çıkarılır ve borunun içerisindeki kumlar, sülünez ile birlikte dışarı dökülür. Sülünez Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde ya da İspanya da yemek olarak tercih edilir. Bu canlıdan hazırlanan yiyecekler oldukça pahalıdır. Genelde bu canlı kabuklarından ayırıldıktan sonra iyice temizlenir ve çiğ olarak tüketilir. Bazen de kabuklarıyla haşlanarak yenir. Ülkemizde ise sülünez, balık avında yem olarak kullanılıyor. İşte farklı avcıların kare kare sülünez avları ve sülünezin kabuklarından ayrılıp temizlenme anları...