Türkiye'nin en iyi haber sitesi

'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor

'ın Kemah ilçesine bağlı Kömür köyünde 450 yıllık olan tuz ocağında üretim kurulan seralarda yapılıyor. Dev seralarda bekletilen tuzlu sudan daha hızlı ve fazla verim alınması hedefleniyor.

Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor

Kemah ilçesine 4 kilometre uzaklıktaki Kömür köyünde bulunan tuz ocağının geçmişi 450 yıl öncesine dayanıyor. Yıllarca Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nce işletildikten sonra özelleştirilen tuz ocağında Bölgesi'nin tuz ihtiyacı karşılanıyor.

Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde övgü ile bahsettiği, Osmanlı döneminde Ermeniler tarafından işletilen tuz ocağında yaklaşık 100 metre derinlikteki tünelden gelen tuzlu su, sayıları 150'yi bulan göletlerde bekletiliyor. Su buharlaştıktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar işçiler yardımı ile toplanıyor. Yaklaşık 250 bin metrekare arazi üzerine kurulu tuz ocağında, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeni ile üretim de artı.

Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor
Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor

60 dereceye çıkan sıcaklıkta üretimi yapılan Kemah tuzu, ve çevredeki iller başta olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir'in de yer aldığı birçok ile gönderiliyor. Lezzetinin yanısıra gıdaların raf ömrünün uzatılmasını sağlayan Kemah tuzu, yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.

Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor
Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor
Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacı 450 yıllık bu ocaktan sağlanıyor
BİZE ULAŞIN