İzmir'de meydana gelen ve can kayıplarının yaşandığı 6.6 şiddetindeki depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürüyor. İzmir ve çevresinde yaşayan vatandaşlar ile beraber, yurdun diğer bölgelerinde oturan milyonlarca yurttaş, AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi ile beraber gerçekleşen sarsıntılar hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Bu noktada, son depremler listesi, gün içerisinde en çok araştırılanlar arasında dikkat çekiyor. Peki, deprem mi oldu, nerede ve kaç şiddetinde?
Aşağıda yer alan bağlantılar aracılığıyla AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından son dakika olarak duyurulan son depremler listesini görüntüleyebilirsiniz.
İşte, 9 Kasım 2020 AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler haritası;
DEPREM NEDİR?
Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yeryüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.
DEPREM KIRIK TÜRLERİ
Üç çeşit kırık tipi bulunmaktadır. Bunlar; Eğim atımlı ters kırık, eğim atımlı normal kırık ve doğrultu atımlı kırıklardır.
Yeryüzünde pek çok deprem eğim atımlı ve doğrultu atımlı faylardaki kırıklar sonucunda meydana gelmektedir.
ARTÇI DEPREMLER
Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak büyüklük olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.
DEPREM FIRTINASI
Belirli bir bölgede meydana gelen depremler dizisidir. Artçı sarsıntılardan farkı tek bir depreme bağlı olmayışlarıdır. Esas depremden sonra ondan daha yüksek şiddette artçılar meydana gelmezken deprem fırtınalarında bu mümkündür. Deprem fırtınasına örnek olarak 2004 yılında Yellowstone Millî Parkında meydana gelen sismik aktiviteleri verebiliriz.