Antep fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde, ağaçların daha erken verime ulaşmasını sağlamak amacıyla Antep fıstığının uygun besin ihtiyacını belirleniyor. İstasyona ait serada, ziraat yüksek mühendisi Dr. Nevzat Aslan tarafından yürütülen çalışmayla, topraksız ortamda özel şartlarda yetiştirilen fidanların aşılama ve yetişme süreci hızlandırılmaya çalışılıyor.
15 YILI BULUYOR
'Topraksız Ortamda Antepfıstığı Fidanlarının Mineral Besin İhtiyacının Belirlenmesi' adlı araştırmada ayrıca ABD'li araştırmacı D.R. Hoagland tarafından kullanılan 'bitki besleme solüsyonu' üzerinde değişiklikler yapılarak, Antep fıstığı fidanlarına uygun besin ihtiyacı ortaya konuluyor. Aslan, üretici şartlarında yeni tesis edilen susuz Antep fıstığı bahçesinden meyve alınmasının 10-15 yılı bulduğunu söyledi. Antep fıstığı ağaçlarının ancak 20-25 yaşında tam verime ulaşabildiğine işaret eden Aslan, "Bahçe tesisinde aşılı Antep fıstığı fidanının kullanılması halinde ağaçların verime yatması 3-4 yıl erkene alınabilmektedir" dedi. Türkiye'de aşılı Antep fıstığı fidanı üretiminin, üreticilerin talebini karşılayamadığını vurgulayan Aslan, tohumdan dikimi yapılan fidanların çok az bir kısmının ilk yılda aşı yapma kalınlığına gelebildiğini ifade etti.
SUDA FİDAN YETİŞİYOR
Antep fıstığı fidanlarının ideal besin ihtiyacının belirlenmesiyle fidanların gelişiminin hızlandırılabileceğini belirten Aslan, "Aşı kalınlığına erken gelen fidanların aşılanması ve aşılı fidanlarla bahçe tesisi, erken verim alınmasına yardımcı olacaktır" dedi. Aslan, bu kapsamda istasyonda yürütülen çalışmayla Antep fıstığı için uygun besin elementlerini ortaya koyabilmek amacıyla suda fidan yetiştirdiklerini vurguladı.