"Havuçtan
tatlı mı olurmuş" diyenleri Akdeniz'in incisi Mersin'e davet ediyoruz. Çünkü hünerli ellerin hazırladığı ve oldukça hafif bir tatlı olan cezerye, sadece havuç, şeker ve birkaç baharattan oluşan formülüyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Mersin'i ziyaret edenlerin neredeyse tamamı, hediyelik olarak cezerye yaptırmadan şehirden ayrılmıyor. Mersin'in amacı, bu tatlının ününü ülke sınırlarının dışında taşımak.
KIVAMI TUTTURMAK
Yıkanıp ayıklandıktan sonra dev kazanlarda saatlerce haşlanıp marmelat haline getirilen havuç, şeker ve baharatları katıldıktan sonra ceviz, fındık ya da fıstık ilavesiyle bir süre dinlendirilip eşsiz bir lezzete dönüştürülüyor. Bu kadar kısa özetlediğimize bakmayın, hazırlanışı saatler sürüyor. Kıvamını ve şeker oranını tutturmak ise ayrı bir hüner istiyor. Cezerye, bir süre dinlendirilerek Hindistan cevizine bulandıktan sonra servis ediliyor.
HEDİYELİK PAKETLERDE
Başta Mersin ve Tarsus olmak üzere Çukurova bölgesindeki hemen her yerleşim biriminde cezerye imalathanelerine rastlamak mümkün. Bu tatlının satışını yapan işletmelerin neredeyse tamamı üretimi de kendisi yapıyor. Tezgahlardaki dev kütlelerden taze olarak kesilen cezerye, hediyelik almak isteyenlerin de büyük ilgisini çekiyor. Mersin'i ziyaret edenler, çantasına birkaç paket cezerye koymadan geri dönmüyor.