Hatay'da hasat sezonunun başlamasıyla çamurlu tarlalardan toplanan havuçlar, temizlik sürecinden geçtikten sonra birçok ülkeye ihraç ediliyor. Havuçlar, Kırıkhan ilçesinde sabah erken saatlerde toplanmaya başlıyor. Erkekler, çamurlu tarlalarda söküm işlemini gerçekleştirirken, kadınlar da ürünlerin saplarını koparıp çuvallara istifliyor. Ardından araçlara yüklenen havuçlar, yıkama bölümüne götürülüyor. Çamurdan arındırılan havuçlar, paketlemeye hazır hale getiriliyor.
DÖNÜMDE 5 TON
Paketleme sürecinin ardından havuçlar, yurt içinin yanı sıra başta Suriye, Irak, İran, Bulgaristan, Romanya ve Rusya olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor. Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Hasan Bilgili, ilçedeki tarım arazilerinin yüzde 10'una havuç ekildiğini söyledi. Hasadın mayısa kadar süreceğini kaydeden Bilgili, "Bu yıl dönüm başına 5 ton verim bekliyoruz. Havalar güzel giderse verim de yüksek olur. Şu an fiyatlar 80-90 kuruş arasında. Havuç üreticisi memnun" dedi.
BEKLENTİ YÜKSEK
Hasan Bilgili, yetiştirilen ürünlerin yurt içi ve yurt dışı piyasada büyük talep gördüğünü belirterek, "Ortalama 100 bin ton havuç çıkıyor. En az 20 bin tonu dışarıya gidiyor" diye konuştu. Havuç üreticisi Ali Bahur da 20 yıldır havuç üretimi yaptığını ve bu sene bin 700 dönüm alanda ürün yetiştirdiğini aktardı. Hasadın güzel başladığını dile getiren Bahur, geçen seneye göre bu yıl beklentisinin yüksek olduğunu belirtti.