HAZIR SALÇA ÇABUK KÜFLENİR
Yiyeceklerimizi kısa sürede tüketebileceğimiz miktarda satın almalıyız. Bir çuval un alıp, bir yıl boyunca onu tüketmektense; ikişer kilo alıp, hızla tüketmek daha sağlıklı olur.
Eğer hazır salça alıyorsak, bir hafta içinde tüketebilecek miktarda almamız gerekir. Çünkü hazır satılan salçalar, buzdolabında da saklansa kısa sürede küflenebilir. Ev yapımı salçalar ise bozulmaya ve küflenmeye daha çok dayanıklıdır.
EV YAPIMI KONSERVE TEHLİKELİ
Evde konserve yapmak, sağlıklı gibi görünse de aslında birtakım riskler de taşıyor. Ev yapımı konservelerde; içerisine bakterilerileri önleyici katkı maddeleri konulmaz, konserve ile kapak arasındaki hava yeterince çekilmez. Bu nedenle bu tür konserveler, öldürücü klostoridyum adını verdiğimiz bakterilerin oluşmasına neden olur. Bu da öldürücü ishallere ve felçlere yol açabilir. Bu nedenle konservelerin evde yapılmasını önermiyoruz. Aslında bütün yiyecekleri mevsiminde tüketmek, konserve olarak tüketmekten daha besleyici ve daha sağlıklıdır.
BOYALI TABAKLARI İKİ SENEDE BİR DEĞİŞTİRİN
Mutfakta iki tür ışık kullanmalıyız; tepede güçlü bir ışık ve tezgah ışığı. Tezgahta; gıdaların temizlenmesi ya da kesilmesi gibi işlemler için aydınlık bir ortam olması gerekir.
Mutfaktaki tezgahlar ve masalar, yemek artıklarını içerisine hapsedip bakteri ve mikrop üretebilir. Bu nedenle tahta ve gözenekli olmamalarına dikkat edilmeli. Mutfak masaları kesinlikle hijyen açısından cam veya verzalit olmalı.
BAKLİYATLAR CAM KAVANOZA
Bakliyatlar kapaklı cam kavanozlarda saklanmalıdır. Bu kavanozları da ışık görmeyen ve nemli olmayan bir ortamda muhafaza edin.
Bakliyatların böceklenmemesi için mutfağı senede iki kez ilaçlatın ve sonrasında da dip köşe iyice temizleyin.
Plastik tabak kullanmayın.
Cam veya porselen tabaklarınızı; üzerindeki boyaların ve desenlerin yemeklere karışma riskine karşılık, iki senede bir değiştirin.
SADECE SALONA DEĞİL MUTFAĞA DA KLİMA!
Mutfakta mutlaka aspiratör olması gerekir. Yemek kokularının mutfakta kalması, duvarlarda bakteri oluşumuna neden olabilir. Mutfak ısısının 22-24 derece olması gerekir. Bunun için de her mutfağa klima konulmalı. Ama maalesef bizde mutfağa klima koymak gibi bir kültür yok; herkes salonuna klima koyuyor. Klima; hem gıdaların bozulmasını, hem de mutfakta iş yapan kişinin, kan ter içinde kalmasını ve sonra da hastalanmasını engeller.
YARIN: ÇAMAŞIRLARI GÜNEŞTE KURUTMAYIN