Dengeli beslenmek ve fit olmak ama aynı zamanda hayatın sunduğu tatlardan vazgeçmemek mümkün. Bilimin sofralarımıza taşıdığı ürünler sayesinde; sağlık sorunları olanlar da, sağlığını ve fiziğini korumaya çalışanlar da bunu hayatın lezzetlerinden vazgeçmeden yapabiliyor.
AĞIR DENETİM VAR
Yıllardır dünyanın dört bir yanında yapılan araştırmalarla; gıda ve içeceklerde güvenle kullanılabilecek tatlandırıcılar geliştirildi. Bu tatlandırıcılar sayesinde, kilosunu korumak isteyenler ve şekere duyarlı sağlık sorunları olanlar; ağız tatlarından taviz vermeden yaşayabiliyor. Toronto Üniversitesi Beslenme Bilimleri Bölümü Toksikoloji Uzmanı Dr. Bernadene Magnuson, tatlandırıcıların; gıda güvenliğini sağlayan ve denetleyen kurumların yakın gözetiminde üretildiğini söylüyor: "Dünya Sağlık Örgütü de dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki gıda güvenliği ile ilgili düzenlemelerden sorumlu kurumlar; uzun yıllardır tatlandırıcıları inceliyor. Önerilen düzeyler aşılmadığı sürece, tatlandırıcıların güvenliği ile ilgili herhangi bir risk bulunmuyor. Sadece fenilketonüri adı verilen kalıtsal metabolik hastalığa sahip kişiler; aspartam dahil olmak üzere fenilalanin içeren tüm gıda ve içecekleri, doktorların tavsiye ettiği şekilde tüketmelidirler."
GÜVENLİK ENDİŞESİ YOK
Dr. Magnuson; günlük tatlandırıcı tüketimi konusunda; Dünya Sağlık Örgütü'nün hesapladığı oranın kullanıldığını hatırlatıyor: "Kişinin tatlandırıcıdan zarar görme ihtimalinin olması için, tatlandırıcıyı çok yüksek miktarda kullanması gerekiyor. Örneğin bir kişinin günlük alım sınırına ulaşması için; günde 20 bardak, sadece aspartam içeren içecek tüketmesi gerekiyor. Yaptığımız çalışmalardan görüyoruz ki, bu ulaşılmayan bir rakam." Magnuson, diyabet hastaları gibi, şeker kullanamayan ve tatlandırıcı ihtiyacı duyanların bile, günlük miktarın sadece yüzde 10'unu tükettiğini söylüyor: "Bu oran, tatlandırıcı tüketiminde güvenlik endişesi olmadığını gösteriyor. Üstelik tüm bu testlerde problem yaşayabilecekleri değil, herkesi dikkate alıyoruz yani bu konudaki çalışmalar herkesi kapsıyor."
İDEAL FORMÜL
Prof. Dr. Emel Alphan'a göre ideal tatlandırıcı; şekerin duyusal özelliklerini içeren, kullanılırken ve kullanıldıktan sonra ağızda acı ve/veya metalik tat bırakmayan, hoş bir tada sahip olmalı.
BİLİMSEL KANITLAR VAR
Dr. Bernadene Magnuson, sürekli denetlendikleri için; tatlandırıcı içeren ürünlerin herkes için güvenilir olduğunu söylüyor: "Tatlandırıcıların güvenilirliği, tüm dünyada çok çeşitli araştırmalarla kanıtlandı. Bilim tatlandırıcılarla ilgili çeşitli söylentileri bertaraf etti. Örneğin onlarca çalışma sonucunda; aspartamın kanser ile bir ilişkisi olmadığı bilimsel verilerle kanıtlandı. Nitekim, böyle bir durum söz konusu olsaydı, çok ciddi denetimlerden geçen bu ürünler hemen piyasadan kaldırılırdı. Bir maddenin güvenilirliğini anlamak için; o madde üzerinde ne kadar araştırma yapıldığına ve hangi kurumlardan onay aldığına bakın."
AMAÇ ŞEKERDEKİ LEZZETİ YAKALAMAK
Şeker yerine kullanılabilen, şekerle aynı tadı veren, düşük kalorili ve/veya kalori içermeyen maddelere 'tatlandırıcı' adı verildiğini söyleyen Prof. Dr. Emel Alphan, enerji alımını kısıtlamak isteyenlerin, özellikle enerji içermeyen tatlandırıcılara ve bu tatlandırıcılar ile yapılmış düşük kalorili ürünlere yöneldiklerine dikkat çekiyor. Alphan, şöyle devam ediyor: "Hem üreticiler, hem de tüketiciler; tatlandırıcılarla üretilmiş gıdaların, şekerle üretilenler ile aynı lezzette olmasını tercih ediyor. Tatlandırıcılar üzerinde sürekli yapılan çalışmaların nedeni de bu."
TATLINIZI DA SAĞLIKLI HALE GETİREBİLİRSİNİZ
Prof. Dr. Alphan, tatlandırıcı ile yapılabilecek sütlü irmik tatlısının tarifini verdi:
SÜTLÜ İRMİK TATLISI
Porsiyon Ölçüsü: 1 porsiyon
Porsiyon Adedi: 8
Değişim Ölçüsü: 1 ekmek, 1/2 Süt
Malzemeler
5 su bardağı (1 litre) diyet süt (yarım yağlı)
1/2 su bardağı su
1 küçük su bardağı irmik
1 paket vanilya
25 adet aspartam tablet veya 10 yemek kaşığı aspartam toz tatlandırıcı veya 8 yemek kaşığı aspartam-Asesulfam- K toz tatlandırıcı
Yeteri kadar limon kabuğu
Yeteri kadar tarçın
YAPILIŞI
İrmik,vanilya ve limon kabuğu rendesini bir tencereye koyun. Üzerine süt ve suyu ilave edin. İyice karıştırın. Karışımı, kısık ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocağı kapatın. Hafif ılınınca tatlandırıcıyı ilave edin ve iyice karıştırın. İrmik tatlısını, ıslatılmış cam tepsiye yayın, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, buzdolabında bir gün bekletin. Üzerine tarçın dökün. Sekiz eşit parçaya bölerek servis yapın.