Şeker ilaçlarımı kullanmama ragmen idrarımda keton denilen madde çıkıyor; tehlikeli midir? A.S./Düzce
Şeker hastalığının özelliği; insülin hormonunun çalışmasındaki bozukluğa ya da eksikliğe bağlı olarak insanların şekeri, enerji kaynağı olarak kullanamamasıdır. Ne yersek yiyelim; enerji vücutta saklanacaksa, yağa dönüştürülür. Eğer kullanılacaksa, şeker (glikoz) olarak kana salınır.
ASİT-BAZ DENGESİ
Fakat glikozdan enerji sağlayamayan hastalar, mecburen başka kaynakları enerji için kullanmaya başlar ve bu kaynakların başında yağlar gelir. Keton da yağların kullanılması sonucu ortaya çıkan ve idrarla atılan atık maddedir. Ketonun idrarda görülmesinin iki anlamı ve tehlikesi vardır. Birincisi; tedaviye rağmen hâlâ glikozun kullanılamadığını ve verilen ilaçların yeterli ya da etkili olmadığını gösterir, ikincisi ise kanın asit dengesinin bozulabileceğine işaret eder. Çünkü ketonun asidik bir yapısı vardır ve aşırı miktarlara vardığında, kanın hassas asit-baz dengesini alt üst edebilir.
Metabolizma hızım yavaşmış
Doktorum, metabolizma hızımın yavaş olduğunu söyledi. Bunun nedeni ne olabilir? T.K./Denizli
Tiroid bezi; bedeninizin performansını her aşamada etkileyen hormonlar üreterek metabolizmanızı düzenler. Bu hormonlar; kalori yakma hızınızı, ne zaman ve ne kadar protein üreteceğinizi, ayrıca vücudun enerjiyi yağ olarak saklayıp saklamayacağını ve diğer hormonlara vereceği tepkileri belirler. Bu nedenle tiroit bezi bozukluklarına bağlı olarak metabolizma problemleri ortaya çıkar. Az çalışan bir tiroit bezi, metabolizmanın yavaş çalışmasına ve buna bağlı olarak da kilo almaya yol açabilir. Çok çalışan bir tiroit bezi ise (hipertiroidi) fazla hormon üreteceğinden genellikle kilo kaybına sebep olur.
Asitli içecekler dokunur mu?
Maden suyu ve kola gibi asitli içecekleri çok sık içiyorum; ülser olur muyum? K.R./Ankara
Asitli içeceklerin asitlik derecesi; 5-6'dır ve suya göre biraz daha kuvvetli olsa da düşük derecededir. Midenin kendi asitliği ise 1-2 seviyesindedir. pH ölçüsüne göre rakam küçüldükçe asitlik kuvvetlenir. Çok düşük asitliği olan gıdaları çok yüksek asitliğe eklediğimizde bir değişiklik olmaz. Bu aynı kaynayan sıcak demir kazanının altında bir kibrit daha yakarak ısısını artırmaya benzer ki, bu mümkün değildir. Bazı gıda ya da içeceklerin mideye dokunması; asitlikleri ile değil, başka mekanizmalar ile ilgilidir.