1. Buzdolabı
Buzdolabınızın sıcaklığını 4 derece veya daha düşük sıcaklığa ayarlayın. Çünkü bu sıcaklıkta mikroplar (özellikle bakterilerin) uyuşuk durumda olur ve çok yavaş çoğalırlar. Mikropların büyük çoğunluğu buzdolabı sıcaklığından hiç hoşlanmaz.
2. Çabuk bozulan besinler
Yemeğinizi pişirdikten sonra eğer buzdolabında saklamak istiyorsanız, pişirme işlemi bittikten en geç iki saat sonra buzdolabına yerleştirmelisiniz. Pişirdiğiniz besinleri maksimum iki gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Bu hem lezzet azalmasını engeller, hem de besinin mikrobiyolojik açıdan güvenli tüketimini sağlar. Eğer yemeğin görüntüsü, kokusu veya tadı sizi şüphelendirdiyse, yemeyin.
3. Doğrama tahtaları
Doğrama
tahtalarını, her kullanımdan sonra mutlaka sıcak su ve bol deterjan ile yıkayın.
Çiğ et, tavuk ve balık gibi besinlerin temas ettiği doğrama tahtalarına, diğer besinlerin temas etmesine izin vermeyin. Çünkü sadece su ile yıkamak, doğrama tahtasındaki mikropları uzaklaştırmaz.
Doğrama tahtalarından mikropları uzaklaştırmak için 1 litre suya bir yemek kaşığı çamaşır suyu ilave edip tahtayı, hazırladığınız karışımda 30 dakika kadar bekletin. Bu uygulamayı düzenli aralıklarla gerçekleştirin.
4. Etlerin pişirilmesi
Et
, tavuk ve balık gibi hayvansal besinlerin iyice piştiğinden emin olun. Unutmayın; iyi pişen hayvansal gıdaların iç kısımlarında pembe renk kalmaz.
Özellikle sığır ve dana etinden yapılmış kıyma ve köftelerde çok tehlikeli mikroplar olabilir. Bu nedenle bu et türlerini iyi pişirin.
Tavuğu bütün olarak pişiriyorsanız, bir bıçakla kalın yerlerine kesikler atıp pembe kan olup olmadığına bakın.
5. Yumurtalı ürünler
Çiğ
yumurta yemeyin. Yumurta haşlarken; yumurtanın bulunduğu su kaynadıktan sonra en az altı-yedi dakika pişirin. Bu şekilde yumurta güvenli şekilde pişmiş olur. Yumurtaları, kullanmadan önce mutlaka akan çeşmenin altında yıkayın.
6. Mutfak tezgahları
Mutfak
tezgahlarını sıcak deterjanlı su ile yıkayıp durulayın. Düzenli aralıklarla mutfak tezgahını 1 litre suya bir yemek kaşığı çamaşır suyu ilave ederek hazırladığınız karışım ile silin. Bu, tezgah üzerindeki mikropların ölmesini sağlar.
7. Mutfak bezleri
Mutfakta bulundurduğunuz mutfak bezi, sünger ve fırçaları her gün düzenli olarak bol deterjanlı su ile yıkayıp durulayınız. Açık renkli mutfak bezleri kullanın. Süngerleri sıkça değiştirmeye çalışın. Mutfak bezi ve süngerini ıslak bırakmayın. Mutfak bezlerini ve süngerlerini yıkayıp duruladıktan sonra 1 litre suya bir yemek kaşığı çamaşır suyu ilave edip hazırladığınız karışımda 30 dakika kadar bekletirseniz tüm mikroplar ölür.
8. Bulaşık makinesi
Bulaşık makinesinde yıkanan bulaşıkları asla bez ile kurulamayın. Yemek bittikten sonraki ilk yarım saat içinde bulaşıkları makineye koyup yıkayın. Böylece bulaşıkların üzerindeki mikropların çoğalmasını engellersiniz.
9. Ellerin yıkanması
Çiğ
et, tavuk, balık ve yumurta gibi hayvansal besinleri elledikten sonra hemen ellerinizi akan su altında sabunla yıkayın. İyi el yıkama işlemi sabunla 20'ye kadar sayarak gerçekleşir. Bir besinle yemek hazırlamaya başlamadan önce ellerinizi sabunla yıkamayı sakın unutmayın.
10. Dondurulmuş besinler
Dondurulmuş
et, tavuk ve balık gibi hayvansal kaynaklı besinleri en sağlıklı eritme yolu; bir gece önceden normal buzdolabına alınmasıdır. Acele edilmesi gereken durumlarda ise normal ısıdaki su altında eritme işlemi uygulayabilirsiniz.
Dondurucu, bütün mikropları öldürmez. Canlı kalan mikroplar eritme sırasında hızla çoğalır.
Erittiğiniz bir besini kesinlikle yeniden dondurucuya koymayınız.
Soba yanında, kalorifer peteği veya tezgah üzerinde eritme işlemi yapmayın.
Mevsiminde aldığınız sebze ve meyvelerin vitaminlerinden ne kadar yararlanıyorsunuz? Isıtıp yeniden dolaba koyduğunuz yemekler gerçekten sağlıklı mı? Yemekleri pişirirken dikkat edilmesi gereken detaylara hakim misiniz?... Bu sorular eminim sürekli aklınızı meşgul eden önemli konular. Bugün sizlere hazırladığım mutfak bilgilerinde; hem besinlerle geçen hastalıklardan korunmanızı, hem de yediğiniz yiyeceklerin besin değerinin korunmasını sağlayacak detaylara yer vermek istedim. İşte mutfakta dikkat etmeniz gereken 10 detay...
GÜNÜN SAĞLIK İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ:
Sıcaklar
başladı ve kalorili içecek tüketimi de arttı. Bu nedenle size sıfır kalorili, hem yemeklerin yanında, hem de aralarda ferahlamak için ev yapımı çaylı limonata tarifimi vermek istiyorum. İçindeki aromatik bileşenler vücudun yağ depolarının da erimesine yardımcı oluyor.
MALZEMELER
1 su bardağı açık demlenmiş siyah çay (bergamot aromalısı tavsiye ederim)
2 adet limon
1 adet rulo tarçın
1 adet çubuk vanilya
4 ince dilim taze zencefil
YAPILIŞI
Sürahiye; demlenmiş çay, çubuk vanilya, rulo tarçın ve dilimlenmiş zencefilleri koyun. Üzerine iki adet limonu sıkın. Karışımı 1 litre soğuk suyla tamamlayın.
GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Lezzetli bir yemek; her zaman bol yağlı, kremalı ve şekerli, yani yüksek kalorili olmak zorunda değildir. Lezzetli yemek pişirmek için bol tereyağı, sıvı yağ, krema, peynir ve diğer bol yağlı malzemeleri kullanmak da gerekmez. Gereğinden fazla kullanılan yağ ve şeker sağlığınızı tehlikeye atar. Yemek yemeyi ve değişik lezzetleri sevenlerin en büyük problemi ise fazla kilolardır. Ancak yemeklere yapılan sihirli birkaç dokunuşla onları hem çok lezzetli, hem de sağlıklı ve düşük kalorili olarak hazırlamak çok kolay. İşte az kalorili yemek pişirmek için öneriler: Porselen veya demir döküm pişirme kapları kullanın: Böylece tüm et çeşitlerini hiç yağ kullanmadan veya çok az miktarda yağla pişirebilirsiniz. Pişirmeye düşük ısıda başlayıp yavaşça artırmak yapışmayı önler. Yemeklerinizi süzerek tabağınıza koyun: Evde yemekleri kontrol etmek kolaydır. Pişirirken malzemeleri denetleyebilir ve yağ miktarını ölçerek koyabilirsiniz. Zeytinyağlı yemeklerinize kişi başı bir yemek kaşığı, çorbalarınıza ise kişi başına bir tatlı kaşığı bitkisel özlü sağlıklı yağları kullanabilirsiniz. Ancak dışarıda yemek yerken bu kontrolü sağlamanız imkansız. Bu nedenle dışarıda yemek yerken mutlaka tabağınıza yemeklerinizi süzerek koyun.