İçerdiği karkumin sayesinde meme, prostat ve kalın bağırsak başta olmak üzere birçok kanserden koruyan taze zerdeçal, ayrıca beynin yaşlanmasını ve unutkanlığı da önlüyor...
Son yıllarda adeta salgın haline gelen kanserden korunmada doğal gıdalar etkili oluyor. Taze zerdeçal da içerdiği kurkimin bileşikleriyle kansere karşı adeta doğal zırh oluşturuyor. Onkolog ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Zerdeçal uzun süredir sindirim sistemi, iltihap giderici ve antioksidan faydaları için kullanılmaktadır. Taze zerdeçalın faydalarının temelinde içerdiği kurkumin benzeri bileşenler ve uçucu yağlardan oluşan mucizevi bileşenler bulunur" diyor. Toz haline getirildiğinde yararlı bileşenlerinin kaybolduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sezgin, taze zerdeçalın yararlarını şöyle anlatıyor...
ANTİKANSER MUCİZE
Taze zerdeçal deri, meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri dahil çeşitli kanser tiplerine karşı korunmada yardımcı olup günümüzde tedavide destek olarak da kullanılmaktadır. İçerdiği doğal antioksidanların antikanser etkiden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Çağın hastalığı kanserden korunmak için kullanmak gerekir.
ŞEKER GİBİ ETKİ
Diyabetin görülme sıklığı şişman veya normal kilolu insanlarda giderek artmaktadır. Zerdeçal tek başına veya beraberinde karabiber ile birlikte verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olur. İnsülin direncinin azaltılmasıyla kan şekerlerinde de iyileşmeye destek verir.
ALZHEİMER'I UNUTUN GİTSİN!
Yaşam süresinin uzaması bunama ve Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıkların görülmesini arttırdı. Hafıza sorunu yaşayan kişi sayısı çoğaldı. Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu engellerken iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir. Erkenden sofralarımızda yer vereceğimiz zerdeçal ileride beyin hastalığı görülmesinin engellenmesinde yardımcı olabilir.
ÜLSERİN İLACI
Sindirime yardımcı olan safra üretimini arttırır. Hazımsızlık ve mide ekşimelerini giderir. Daha çok kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Mide ülserlerine, özellikle helikobakteriye bağlı gastrite faydalıdır. Aşırı tüketimi ters etki yapar.
ROMATİZMAYA SON
Birçok insanda müzmin, iyileşmeyen iltihabi süreç bulunur. Müzmin iltihap kanser, eklem romatizması, ülseratif kolit, kolesterol yüksekliği ve ağrı gibi sorunlara neden olur. Zerdeçal iltihabi süreci önlemede faydalıdır. İlerleyen yaşta eklem ağrılarını azaltır. Kireçlenme ve eklem romatizma tedavisine yardımcıdır. Mikrobik olmayan göz iltihabı biçimi olan üveitin destek tedavisinde de faydalı olur.
KALP DOSTU
Araştırmalar; zerdeçalın damar kireçlenmesinin durdurulmasına, atardamarlarda plak oluşumunun azaltılmasına ve kan pıhtısı oluşumunun engellenmesinde yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu özellikleri ile kalp hastalığı, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcıdır. Kötü kolesterolü düşürür, şişmanlık, insülin direnci ve metabolik sendroma iyi gelir.
NASIL, NE KADAR TÜKETİLMELİ?
TÜM yemeklerinize, salatalarınıza ilave edebileceğiniz taze zerdeçalın turşusunu bile kurabilirsiniz. Düzenli olarak taze zerdeçal tüketmek isteyenler için günlük kullanım miktarı 6-8 gramdır.
KİMLERE YASAK?
Hamilelerde rahim kasılmalarını arttırabileceği için yoğun tüketilmemesi önerilir. Bir hafta içinde ameliyat olacak olanlar zerdeçal tüketmemelidir.
ŞİFA VEREN BİTKİSEL KÜR
Karabiber, zerdeçalda bulunan kurkumin bileşiklerinin emilimini ve etkisini yaklaşık 20 kat arttırır. Herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği şifa kürü şöyle:
Yarım su bardağı tercihen keçi sütünden hazırlanmış kefir veya yoğurt
1 yemek kaşığı öğütülmüş Chia tohumu
1 tatlı kaşığı kenevir tohumu yağı ve 1 çay kaşığı çörekotu yağı
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı havanda ezilmiş çörek otu 6 1.5 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal
1/2 çay kaşığı karabiber
Tüm malzemeleri karıştırın bir defada tüketin. Bu karışım sabah ve akşam ayrı ayrı hazırlanıp tüketilecek.
Kaynak: Takvim