Pek çok araştırma, esansiyel yağların güçlerini gösteriyor. Her biri birbirinden farklı bu yağların farklı kokuları, ruh halimizi, psikolojimizi ve bilişsel yeteneklerimizi etkiliyor. Tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin gün geçtikçe daha büyük önem kazandığı günümüzde, kokular da önemli bir yere sahip. Pek çok kişi de doğal, etkili ve güvenli olduğu için esansiyel yağları seviyor.
CANLANMAK İÇİN…
Nane
Nane yağı koklamak, özellikle sürücüleri çok daha canlı bir hale getiriyor. Ayrıca yapılan bir araştırmada, nane yağı koklayan basketbolcuların çok daha enerjik olduğu ve yüksek performans gösterdiği görülmüş.
MUTLULUK İÇİN…
Limon
Japon araştırmacılar, depresif olan kişilerin turunçgiller aromaları kokladıklarında antidepresif ilaçların dozunun düştüğünü görmüş. Çünkü bu kokular, hormon seviyelerini normalleştirmeye yardımcı oluyor.
ODAKLANMAK İÇİN…
Biberiye
Biberiye kokusu konsantrasyonu ve zihinsel işler söz konusu olduğunda hatasızlığı arttırıyor. Ayrıca, hafızayı desteklediği de biliniyor.
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN…
Karabiber
Bir araştırma, karabiber yağı koklayan sigara tiryakilerinin koklamayanlara göre çok daha az sigara istediğini göstermiş. Çünkü bu koku, boğazın arka tarafını uyarıyor ve bu da sigara içilmiş gibi bir his oluşturuyor.
STRESİ AZALTMAK İÇİN…
Lavanta ve Papatya
Lavanta ve papatya, kokularıyla ünlü çiçekler. Bu çiçeklerin kokusu, stresi azaltmakta kullanılıyor. Lavanta ve papatya yağını birleştirip koklayan kişilerin endişe ve kaygıları belirgin bir şekilde azalıyor.
MİDE BULANTISI İÇİN…
Zencefil
Zencefil, her bakımdan oldukça faydalı bir bitki. Çay olarak tüketilmesinin yanında baharat olarak da kullanılıyor. Kokusu ise mide bulantısını dindiriyor. Özellikle kanser nedeniyle radyasyon tedavisi gören kişilere öneriliyor.
DAHA İYİ BİR UYKU İÇİN…
Lavanta
Lavantanın rahatlama ve derin uykuyla ilgili olan beyindeki alfa dalgalarını arttığı biliniyor. Lavantanın kokusu aynı zamanda acıyı da azaltıyor.
İştahı azaltmak için…
İŞTAHI AZALTMAK İÇİN…
Greyfurt
Greyfurt yağı koklamak, mideyle ilgili sinirleri kısıtlıyor ve açlık hissini baskı altında tutuyor.