Bol miktarda C ve K vitamini içeren brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. İçerdiği demir, fosfor, selenyum, kükürt gibi mineraller ile lif bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemi için çok güçlü olan bu besin lahanagiller ailesine aittir. Küçük yumrulardan oluşan ve karnabaharın yeşil hali olan, güçlü lif ve vitamin kaynağı brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir?
Kanserle savaşmaya yardım eder
Brokoli, birçok kanser türüne karşı güçlü bir savaşçıdır. Meme kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri ve karaciğer, akciğer, bağırsak, kolon ve böbrek gibi kanser türleri ile de savaşmaya yardımcı olur. İçerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir.
Kemikleri güçlü tutar
Kemikler için K vitamini gereklidir. Brokoli, K vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Kalsiyum emilimini ayarlar ve kemik sağlığının iyileşmesine yardımcı olur.
Genç görünmeye yardımcıdır
Cildi güneş ve çevre kirliliğine karşı koruyan brokoli bol miktarca C vitamini içerir. İyi bir antioksidan olduğundan ciltteki kırışıklıkların azalmasına ve genel dokunun iyileşmesine yardımcı olur. Cildin ana koruyucusu olan kolajen oluşumuna yardımcı olmasını sağlar.
Saç için faydalıdır
Brokoli, saçlar için oldukça faydalıdır. Kükürt, çinko, niasin, B12, A, C, E gibi vitaminleri içerdiğinden saç derisine doğal bir nemlendirici özelliği kazandırır. İçerisinde bulunan kalsiyum saç köklerinin güçlendirilmesine yardımcı olur.
Vücudunuza detoks etkisi yapar
Düşük kalorili olduğundan kilo vermek için birebir olup vücuda detoks etkisi yaratır. Yanık, kaşıntı, kızarıklık, romatizma gibi hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.
Kolesterolü düşürür
İçerdiği zengin lif kaynağı bakımından kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
İnflamasyonun ve alerjinin azalmasına yardımcı olur
Brokoli tüketmek, kişilerin vücudundaki enfeksiyonların azalmasına yardımcı olur. Öte yandan Omega 3 yağ asitleri sayesinde iltihaplar azalır ve vücuttaki alerjik reaksiyonlardaki seviyenin düşmesine yardımcı olur.
Mide rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur
Brokoli, yüksek lif içerdiğinden kabızlık tedavisinde etkilidir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kalp hastalıkları riskini azaltır
Kötü kolesterol seviyelerini azalttığından kan basıncını dengeler ve düzenler. Bu durum da kalp hastalıkları riskini azaltmış olur. İçerdiği beta karoten, Omega 3 gibi yağ asitleri sayesinde kalp dostudur.
Bağışıklığı arttırmaya yardımcı olur
Her insan için olması gereken bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır. Brokoli, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken öte yandan çeşitli hastalıklardan ve enfeksiyondan da korunmanıza yardımcı olacaktır.
Brokoli bol su ile yıkanır ve kökünden kesip çiçeklerine ayrılır. Az bir su ile diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Suyun içerisinden çıkarılan brokoliler, başka bir kap içerisinde hazırlanan soğuk suyun içerisine atılır
Brokoli küçük çiçekler halinde ayrılır. Bir diş sarımsak tereyağında sotelenip et ya da tavuk suyu ilave edilerek kaynatılır. Ayıklanan brokoliler ilave edilip 10 dakika haşlanır. Blender yardımı ile karışım pürüzsüz hale getirilir. Tuz ve karabiber eklenir ve birkaç dakika kadar kaynatılır. Ekşi krema veya süt kreması ile servis yapılır.
Brokolide; C, E, A, K, B6, B12 vitaminler bulunur. Öte yandan; fosfor, potasyum, çinko, selenyum, magnezyum bulunmaktadır.
Malzemeler
200-250 gram brokoli
2 su bardağı su
Yapılışı
Tencerenin içine su ve brokoli koyulur. Kapağı kapatılıp kaynamaya bırakılır. 5 dakika kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır, biraz ılınması bekledikten sonra süzülür. Haşlanmış brokoliler kenara ayrılır, suyu ise brokoli kürünü uygulamak için bardaklara koyulur.
Brokoli kürü; 1 hafta boyunca her sabah ve akşam içilir sonrasında 1 gün ara verilir. Sonrasında ise 1 hafta yeniden uygulanır. Bu şekilde 3 hafta boyunca devam edilir. 3.haftanın sonunda 3 gün ara verilir ve sonrasında yeniden uygulanır.
Besin değerinin çok fazla kaybolmaması adına çok az bir süre haşlanır ya da çiğ tüketilir. Ancak yemeği, salatası ya da çorbası da oldukça faydalıdır.