Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Balık yağının kemiğe etkisi yok

"54 yaşındayım ve menopoza girdim. Kemik erimesi başladı. Balık yağının kemik erimesine iyi geldiğini duydum; doğru mu?" M.D./İzmir
Balık yağında fazla miktarda çoklu doymamış Omega 3 yağ asitleri bulunuyor. Bu yağlar; vücutta bulunan hücrelerin zarlarının sağlamlaşmasında, korunmasında ve dayanıklı hale gelmesinde önemli rol oynuyor.

PIHTILAŞMAYI ÖNLER
Yapılan araştırmalar; balık yağının, kemik erimesine bir etkisi olduğunu göstermiyor. Ancak balık yağı; kas yapısının yanı sıra kalp, karaciğer ve böbrek gibi dokularda hücre zarının sağlamlığını artırarak fonksiyonlarının iyileşmesinde katkıda bulunuyor. Birçok bilimsel çalışma; balık yağının, kanın pıhtılaşmasını bozduğunu gösteriyor. Bu da balık yağının kalp-damar hastalıklarında pıhtılaşmaya bağlı koruyucu olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden bu tarz hastaların Aspirin ya da başka tür pıhtılaşma önleyici ilaç kullanmaları, kanama riskini artırabilir.

GÜMÜŞ KAP TOKSİK ETKİ YAPAR
"Kullandığımız gümüş sürahiler sağlığımıza zararlı mı? Kullanmamalı mıyız?" H.U./Diyarbakır
Metalik gümüş bileşikleri bakteriyi barındırmaz. Bu nedenle de hijyeniktir. Ancak suda fazla çözünen ve fazla ironize olan gümüş bileşikleri uygulandıkları yerlerde tahriş etkisi yaratabilirler. Gümüşten yapılan bir kaba konan bakteriler kısa zamanda ölür. Yapılan araştırmalarda; gümüş para üzerine sürülen bakterilerin de öldüğü görülmüştür. Ancak gümüş sürahi içinde uzun zaman beklemiş suyu içen kişilerin mide ve bağırsak sisteminde toksik etki oluşturabilir. Bu nedenle gümüş metalinden yapılmış kaplara sıvı konulurken dikkatli olunması gerekir.

KANSIZLIK İÇİN YEŞİL SEBZE YİYİN

"Yapılan testlerde kansızlık ortaya çıktı. Vitamin kullanmalı mıyım?" K.B./Manisa
Sizde demir eksikliği varsa, demir içeren haplar kullanabilirsiniz. Ancak kemik iliğindeki alyuvarlarda azalma tespit edildiyse; B6 vitamini almalısınız.

FINDIK , FISTIK YİYİN
B6 vitamini; balık, tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, pirinç, yulaf, patates, elma, armut, fındık, fıstık ve ceviz gibi gıdalarda bolca bulunur. Bu tip gıdaların tüketilmesi, kansızlığınızı giderir. Ağır kansızlıklarda ise B6 içeren ilaçlar da kullanılabilir. Beslenme programınıza dikkat ederek, düzenli beslenmenizde fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA