Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Siyasetin gündemi toplumun ilgisini fazla çekmiyor...

Kamuoyundaki eğilimleri anlamak istediğiniz zaman başvurabileceğiniz bir yöntem "Anket"tir.
Nitekim siyasi partiler başta olmak üzere çeşitli kurumlar ve şirketler anketler yaptırarak, kendilerini ilgilendiren olaylar ve durumlar karşısında kamuoyunun ne düşündüğünü anlamaya çalışmaktalar.
Bir de hepimizin kullanabileceği kolay bir yöntem var. Bu yöntem dijital teknolojinin bize sunduğu imkânlardan sadece biridir.
Gazetelerin ve haber sitelerinin internet sayfalarına girin... Bunların çoğunda hangi haberlerin daha fazla okunduğunu ve hangilerinin en fazla yorumlandığını gösteren listeler vardır.
Bu listelerden anlayabildiğimiz kadarıyla bireyleri doğrudan ilgilendiren ama kitlesel nitelikteki üniversiteye girişi belirleyen YGS gibi veya devlet personelinin özlük haklarıyla ilgili olanlar gibi gelişmeler tabii ki ilgi odağında.
Ama mesela dün "Survivor" programında olup bitenler, Merkel'in çıplak fotoğrafları, Arda Turan'ın sakatlanması benzeri gelişmeler, geniş kitleler için "Barış açılımı"na veya "Yeni Anayasa yapımı"na ilişkin haberlerden daha fazla izlenmekteydi.

Değişim ve siyaset

Bu durum bir gerçeği de yansıtmıyor mu? Siyaset gündeminin öncelikli maddeleri ile aktif siyaset dışındaki insanların ve kitlelerin gündemlerinin öncelikli maddeleri aynı değil.
Bu da adeta doğa kanunu gibi bir kaçınılmazlık.
Siz siyaset yaparken bazı sorunları uzun yıllar boyu çözüme kavuşturma yerine bunları kriz stokunuza atıyorsunuz.
Oysa bu yıllar geçip giderken yurtta ve dünyada büyük değişimler yaşanıyor.
Değişim siyasetçilerin isimlerine de yansıyor. Yeni kuşaklar siyasete giriyor ve yeni isimler zirvelere çıkıyor. Ama siyasetin önündeki çözümsüzlüğe terk edilmiş sorunlar, kuşaktan kuşağa aktarılıyor.
Ayrıca öylesine hızlı bir haber ve bilgi yağmuru var ki bu çağda... Kitlelerin hiperaktif çocuklarda görüldüğü gibi dikkatlerini bir noktaya yoğunlaştıramamaları da adeta kaçınılmaz...

Çözüm zamanı geldiyse...
Siyaset "Kürt realitesi"ni bir kriz konusu olarak kuşaktan kuşağa aktarırken, Türkiye de, dünya da, yaşam koşulları da, toplumsal yapı da değişiyor. Ama siyasetçiler mesela kentleşmiş Türkiye'nin, bugün de "Köylü Türkiye"nin sorunları ile birlikte yaşamasını bekliyorlar.
Bugünün dünyasını eski kavramlarla polemiklerine konu kılıyor siyasetçiler...
Geniş kitleler ise siyasetin gelişme, refah, istihdam, istikrar, can ve mal güvenliği, barış, mutluluk üretmesini bekliyor.
Bunun dışında ilgi duyulan konular herkes için çok farklı.
Tutulan takımın maçının sonucu veya izlenen televizyon dizisi yıldızının özel hayatı, siyasetin gündeminden daha fazla merak ediliyor.
Son barış arayışı başarılı olduğu takdirde, kitlelerin siyasete duyduğu ilgi de olumlu yönde değişebilir. Siyaset değişime ayak uydurduğu ve çözüm ürettiği ölçüde itibar kazanacak ve ilgi odağına oturacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA