Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Sinemanın altın çağı

KÖŞEMİZİN fahri sinema danışmanı, sevgili dostum Nizam Eren yine harika bir döküm hazırlamış. Son 30 yılın izleyici rekorunun kırıldığı, Yeşilçam'ın o şaşaalı yıllarından sonra yeniden altın çağını yaşamaya başlayan sinema, 2013 yılında vizyona giren 322 filmle yaklaşık 50 milyon izleyici sayısına ulaşmış. Bunların 87'si yerli film ve izleyici sayısı da 28 milyon 150 bini aşmış. Toplam sinema ürünleri içinde yerli filmlerin oranı da 2013'te rekor bir artışla yüzde 57'ye ulaşmış. Bir zamanlar yabancı filmler arasında ezilip kendine salon bile bulamayan Türk sineması için müthiş bir gelişme.
2012 yılında 1 milyon izleyici sınırını aşan yerli filmlerin sayısı dörtte kalırken (Berlin Kaplanı, Fetih 1453, Sen Kimsin?, Evim Sensin), 2013 yılında tam 10 yerli film 1 milyon gişe sınırını aşmış. (CM101MMXI Fundamentals, Celal ile Ceren, Romantik Komedi 2, Kelebeğin Rüyası, Selam, Benim Dünyam, Hükümet Kadın 1 ve 2, Su ve Ateş, Düğün Dernek)
Bence sinema adına son derece umut verici sayılar. Görünen o ki, neredeyse her hafta bir-iki yerli filmin vizyona girdiği 2014'te bu sayılar daha da artacak.
Nizam Eren'in, Antrakt Sinema'dan Yavuz Deniz'in katkılarıyla oluşturduğu bu derlemede son derece ilginç notlar da var:
Geçen 25 yıl içinde altı yerli filmin aynı hafta vizyon bulduğu başka bir hafta yok. 20 Aralık bu nedenle tarihe geçti.
3 milyonu geçmiş bilet satan tek bir film var: CM101MMXI Fundamentals. O da sinema değil. Yani sinemalarda gösterime giren ama sinema olmayan bir proje. Ancak Aralık ayı sona ermeden Düğün Dernek adlı proje 6 milyon 373 bin bilet satarak ikinci 3 milyon üzeri bilet satan proje oldu.
Hükümet Kadın, dokuz ay gibi zamanda iki film çekilerek bir ilki başardı. Toplamda 2 milyon 900 bin bilet sattı.
Ama aynı yönetmenin El-Cin ile Dabbe-Cin Çarpması arasındaki dört aylık kısa mesafe rekoru, kırılacak gibi değil.
CM101MMXI Fundamentals, ilk kez sahne performansının bütün filmleri geride bıraktığı film olarak tarihe geçti. 2013'te uzak ara lider.
Uzun prodüksiyon süresi ve devasa bütçesine karşı Karaoğlan, 134 bin kişi ile sinemalardan el ayak çekti. Daha sonra gösterime gireceği söylendi ama bu da gerçekleşmedi.
Onur Ünlü'nün Sen Aydınlatırsın Geceyi adlı filmi, 1 Kasım tarihinde sinemalardaydı ama Türkiye gerçek kişi sayısını hiçbir zaman öğrenemedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA