Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT CANKURT

Ben iyileştim dualarım diğer hastalar için

Koronavirüs’e yakalanıp yenen Esra Oflaz Güvenkaya: “Sevdiklerinizle sağlıcakla kalmanız çok büyük bir lütuf. Bol bol şükredin, sahip olduklarınızın kıymetini bilin, evlerinizde kalın” diye konuştu

Koronavirüs ile mücadeleyi kazananların sayısı her geçen gün artıyor. Tedavisi bitip hastanelerden taburcu olanların sayısı bini geçti. Onlardan biri de iş ve cemiyet hayatının ünlü isimlerinden Esra Oflaz Güvenkaya idi. Virüsü, kızlarının eğitimi için gittikleri Londra'da kapan ve bir süre hastanede tedavi gördükten sonra, son iki testi de negatif çıkan Esra Hanım, evine dönüp kızına kavuşmuştu. Hastaneden taburcu olduğunda görüşmek için aradığım Esra Hanım, telefonunu açamamış, ancak mesajla dönebilmişti. Mesajında, "Maalesef o kadar iyi değilim. Virüs öldü ancak akciğerlerimde tahribat yaptığı için halen öksürük, baş ağrısı ve halsizlik çekiyorum" diye yazmıştı. Dün sabah, Esra Hanım'dan artık kendisini daha iyi hissettiğine dair bir telefon aldım. Ben de kendisine yaşadığı süreçle ilgili merak ettiklerimi sordum…
Siz kendinizi karantinaya almıştınız, sonra ne oldu da hastaneye gitmeye karar verdiniz? Yani hangi belirtiler oluştu, rahatsızlığınız neydi?
Evet, kızımın eğitimi için bulunduğumuz Londra'dan döndükten sonra evde karantinaya girdik. İlk hafif sinüzitim başladı. Üzerinde durmadım çünkü kronik sinüzitim var. Ancak üç gün sonra çok şiddetli öksürük, halsizlik ve nefes darlığı başladı. Gece yarısı nefes alamamaya başladığımda hastaneye gittim.

VİRÜSÜN ETKİSİ ÇOK ZORLADI

Hastanede size ilk ne yapıldı, sonra nasıl bir prosedür uygulandı?
Hastanede ilk tomografi ve akciğer röntgeni çekildi ve nefes alamadığımdan yoğun bakıma yatırıldım; oksijen verilmeye başlandı. Bradikardim yüzünden kalbimi takibe aldılar. Tomografide bir anda ortaya çıkan zatürre görüldü. Korona testi yapıldı ve devlete gönderildi; netice pozitif geldi.
Hastane süreci nasıl geçti, belirtiler daha da yükseldi mi, hangi belirtiler ne gibi sorunlar yaşattı?
Yoğun bakımda virüsün etkisi beni çok zorladı. Öksürüğüm çok şiddetlendi ve durmuyordu. Konuşamıyordum çünkü nefesim çok dardı, çok korktum. Oksijen destekli nefes alıyordum ve çok halsizdim.
Nasıl bir tedavi uygulandı, iyileşme süreci kaçıncı günde başladı?
Korona testim de pozitif geldiğinden, devletin kararlaştırdığı tüm hastalara verilen ilaç protokolü verildi bana da. Beşinci günde verilen ilaçlarla iyileşmeye başladığımı hissettim, ilaçlar iyi geldi. Akciğer röntgeninde de zatürrenin ilerlemesinin durduğu haberini aldım ve ayrıca klinik değerlerim de iyiye gitmeye başladı.
Hastanede nasıl zaman geçirdiniz?
Yoğun bakımdan sonra toparlanınca yazarak ve şifa meditasyonu yaparak, bol bol dua ederek zaman geçirdim.
Kaçıncı gün iyileştiğinize karar verildi, ne zaman tekrar test yapıldı?
Yoğun bakımdan altı gün sonra normal odaya alındım. Sanırım üç gün sonra test yapıldı, hâlâ pozitifti. Ardından iki gün sonra tekrar yapıldı negatif çıktı. İkinci test de yapılıp yine negatif çıkınca 12'inci gün taburcu oldum.

SAĞLIKÇILARA MİNNETTARIM

Son olarak, bu süreci yaşayan biri olarak sağlık çalışanları için mesajınız ne olur ve bu virüse yakalanmamak için okuyuculara ne söylemek istersiniz, onlara uyarılarınız neler olur?
Öncelikle dualarım tüm hasta olanlara. Bir an önce iyileşmelerini canıgönülden diliyorum. Sağlık çalışanları; doktorundan hemşiresine, teknisyenine, temizlikçisine kadar büyük özveriyle ve risk altında çalışıyorlar hem kendileri hem sevdikleri adına. Minnettarım; Allah yar ve yardımcıları olsun. Virüse yakalanmamak için bu dönem en önemlisi mümkünse evde kalmak, hijyene dikkat etmek, devletin koyduğu tüm önlemlere uymak, panik yapmadan bağışıklığı kuvvetlendirmek, pozitif düşünmek, bolca dua etmek ve kalbimizi sevgi ve merhametle doldurmak. Elimizden geldiği kadar ihtiyacı olanlara yardımda bulunmak... Bu dönemde evlerinizde sevdiklerinizle sağlıcakla kalmanız çok büyük bir lütuf. Bol bol şükredin, sahip olduklarınızın kıymetini bilin, evlerinizde kalın…

ÖKSÜRÜĞÜM VE NEFES DARLIĞIM AZALSA DA DEVAM EDİYOR

Sizi taburcu ederken ne gibi uyarılarda bulundular, evde tedaviniz devam ediyor mu? Evet, 14 gün ev istirahati verildi. Koranavirüs sebebiyle olan zatürrenin iyileşmesi zaman alacakmış vücut kendisini onaracakmış. Öksürüğüm ve nefes darlığım azalsa da devam ediyor ve baş ağrısı da hâlâ var. Ayrıca vücudum zayıf düştüğü için hiçbir virüs almamam gerekiyormuş.

MANEN ZOR GEÇTİ
Son durumunuz nedir?
Çok daha iyiyim bin şükür. Evde belli egzersizler ve nefes meditasyonu ile nefesimi açmaya çalışıyorum. Ayrıca bağışıklığımı kuvvetlendirici besinler yiyorum sadece, vitamin alıyorum, bolca dinleniyorum. Fiziken olduğu kadar manen de zor bir süreçti. O yüzden sadece pozitif şeyler okuyup, izliyorum. Bu vesileyle; dualarıyla, dilekleriyle yanımda olan tüm dostlarım, sevenlerim, tanımayıp merhametle dualarında yer verenler, hepinize tek tek kalben şükranlarımı sunuyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA