Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Salgın sonrası sinema sektöründe kriz yaşanır mı?

Küresel salgın nedeniyle tüm dünyadaki sinema sektöründe keskin bir dönüşüm yaşanacağı kesin. Hatta bu virüs aşılamazsa Çin sinemasının Hollywood'un önüne geçeceği, ülke sinemamızda ise birçok lokasyonda sinema salonlarının kapanmak zorunda kalacağı konuşuluyor. Sinema dünyasında korona sonrası yaşanacak korkularla ilgili ABD'de yapılan bir anketin sonucu Variety'de yayınlandı. Anket, pandemi sona erdiğinde insanların eski alışkanlıklarına ve sosyal hayatlarına dönmelerinin ne kadar zaman alacağıyla ilgili bilgiler veriyor. Araştırmada 1000 kişiye pandeminin sona ermesiyle sinema, konser, spor organizasyonları gibi faaliyetlere geri dönme konusundaki reaksiyonların ne olacağı soruluyor. İnsanların yüzde 49'u sinema salonlarına dönüşlerle ilgili soruya 'En az birkaç ay' yanıtını vermiş. Yüzde 28'i ise hayat normalleşmeye başladığında sinemaya salgın öncesine göre daha az gideceğini belirtmiş. Bu süreç, tüm sinema dünyasını dijital geleceği benimsemeye zorluyor. Ülke sinemamız adına acilen bir önlem şart, aksi takdirde mısır krizi sonrası yeniden yükselmeye başlayan sinemamız yerle bir olacak.
ABD Senatosu, yeni tip koronavirüs kaynaklı Covid- 19 salgınının yarattığı ekonomik tahribata karşılık düzenlenen 2 trilyon dolar değerindeki dev yardım ve teşvik paketini 25 Mart'ta onayladı. ABD Sinema Salonu Sahipleri Birliği, bu konu hakkında bir açıklama yaptı. Ülkemizde de bir teşvik paketi hayata geçerse, tüm sektör salgın sonrası yoluna daha umutlu bir şekilde devam edecektir.
Öte yandan ülkemizde sinema salonlarının 1 Mayıs'ta yeniden açılıp açılmayacağı ve açıldığı zamanda perdede gösterilecek film bulup bulamayacağı merak konusu.


'TEMMUZ'DA İNŞALLAH ÇAĞAN IRMAK'LA BABA-KIZ HİKAYESİ ÇEKECEĞİZ'
Karantina günlerinde gazeteci Ceyhun Kuburlu'nun Instagram'daki canlı yayınında, yapımcı Muzaffer Yıldırım'ın sinema dünyasına dair tespitler yaptığı konuşmasını dinledim. "Temmuz ayında Çağan Irmak'la bu kez baba-oğul değil şahane bir baba-kız hikayesi çekeceğiz" dedi ve sonuna ekledi: "Yani inşallah." Babayı Uğur Yücel, kızı da Farah Zeynep Abdullah oynayacakmış. Şu belirsizlikte sinema dünyasında kimsenin film çekemeyeceği düşünülürken bu film haberini almak iyi geldi. İnşallah Temmuz ayında filmin ilk set haberini bu köşeden okursunuz.


ONLİNE SENARYO DERSİ
Koronavirüsün en çok etkilediği alanlardan biri eğitim ve öğretim oldu.
Sinema dünyasında da senaryo eğitimleri canlı verilmeye başlandı. Ödüllü yönetmen Ümit Köreken senaryo yazmanın yol haritasını 6 Nisan'da ücretsiz olarak Zoom uygulaması üzerinden yapacak. Evde kaldığımız bu günlerde senaryo yazmak isteyip ama öğrenme kısmını hep ertelediyseniz işte tam zamanı. Haydi herkesin düşlerindeki senaryo çıksın ortaya...

ÇARE ARABADA FİLM KEYFİ
Amerika'nın Teksas eyaletinde koronavirüs nedeniyle kapatılan sinemalara yönelik olarak salon sahipleri yeni çözümler üretmeye başladı. Schertz'te bulunan bir sinema sahibi, kapatılan sinemasının otoparkını açık hava sinemasına çevirdi. Arabalı olarak gelen izleyiciler tüm biletlerin tükenmesine neden oldu. Ne şahane fikir, arabanın içinde kimse kimseyle temas etmeden herkes filmini izleyip evine geri dönüyor. Keşke İstanbul'da da hayata geçse de korumalı bir şekilde sinema perdesinden uzak kalmasak.
Salon sahibi EVO Entertainment'ın CEO'su Mitchell Roberts, Forbes'a şöyle konuşmuş: "Herkes için zor zamanlardayız. Bizler de bu krizin ortasında sosyal mesafe sorumlulukları çerçevesinde çözüm bulmayı hedefliyoruz."
Şimdilik bu gösterimlerin tamamen ücretsiz olduğu belirtiliyor. Avrupa'da ise geçtiğimiz haftalarda sinema sahipleri isyan etmeye başladıklarını açıklamışlardı. Uluslararası Sinema Birliği, hükümetlerden maddi destek ya da çözüm önerisi istedi. Ancak son durumun ne olduğu bilinmiyor. Türkiye'de bir an önce filmlerini ücretsiz yapmalı, çünkü ne araba sinemamız, ne de herkesin evinde Netflix var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA