Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

İhbar bekleme her beyaz kumu tahlil et başkan

2 milyon yıllık geçmişi olan jeolojik bir miras olan Salda Gölü, Türkiye'nin en derin göllerinden biridir. Salda'nın Mars'ın özelliklerine sahip olduğu da söyleniyor. Öyle ki, Salda'nın bembeyaz bir sahili var. Kum aslında bir kaya oluşumundan meydana gelmiş, elinize aldığınızda farklılığı hemen hissediyorsunuz zaten. Bilimde stromatolik kayalar olarak bilinen bu yapılar Mars'ta da bulunuyormuş. Kuma beyaz rengini veren şey, içindeki yüksek magnezyum minerali. Bu doğal zenginliğin ülkemizde bulunması gerçekten gurur verici. Şimdi neden bunları anlatıyorum? Çünkü defalarca yazdığım Bodrum plajlarındaki kumun tehlike saçtığı konusuna, yeni bir iddia eklendi. Jeolojik mirasımızın kumunun, şimdi de Bodrum plajlarına döküldüğü iddia ediliyor. Bodrum'un koylarını Maldivler'e benzetmek için her geçen gün yeni bir yol deneniyor. Mermer tozu, olmadı Salda, Mars, artık ne mümkünse, yeter ki beyaz olsun. Dört bilinmeyenli denklem. Maldivler'den kum gelemiyor, çok maliyetli, Salda Gölü'nden kum geldiyse bu nasıl gerçekleşebilir? Salda kayaçlarını inceleyen, Mars için inceleme yapan bilim buna ne diyor? Uzmanların söylediğine göre, biyokimyasal olaylar sonucu oluşan bir yapı olan Salda Gölü'nde bulunan kum, asla başka bir yere götürülmemeli ve hiçbir şekilde buradaki doğal yaşam ve çeşitlilik bozulmamalı, çünkü Salda Gölü'nün kumullarının canlı tabaka olduğunu jeolojik mirasımızı inceleyen bilim insanları defalarca söylemişti. Kum meselesi üzerine bu hafta Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon tam da itiraf niteliğinde bir röportaj verdi.

NEDEN SUSTUNUZ?
Salda Gölü'nden çalınan kumları Bodrum'un koylarına serdiklerini ifade ederek "Plaja kum taşımak yıllardır Bodrum'da vardı. Daha önceleri dere kumları geliyordu plajlara. Bizim çok büyük plajlarımız yok, otellerin önüne biraz kum dökülürdü. 10 sene önce Maldiv kumları çıktı. O zamanlar Maldivler'den kum gelmişti Bodrum'a. Daha sonra oradan getirilen kum çok pahalı olunca vazgeçildi. Birileri Salda Gölü'ndeki kumu keşfetti. Bodrum'a Salda Gölü'nden ciddi miktarda kum geldi. Son 2 yıldır gölde bu işi çok sıkı tuttukları için Bodrum'a kum getiremiyorlar, gölden kum çıkaramıyorlardı. Bu sene de mermer tozu çıktı başımıza." Röportajın devamını internetten açıp izleyebilirsiniz. Buraya kadar olan kısım büyük önem teşkil ediyor çünkü madem Salda Gölü'nden kum getiriliyor, buna kim neden sessiz kalıyor?

YENİ CEZALAR KESİLDİ
Bodrum'un Yalıkavak Mahallesi'nde bir beach club ile Gündoğan Mahallesi'nde denize sıfır 5 yıldızlı bir otele de bu hafta ceza kesilmiş. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ihbar üzerine baskın düzenlediklerini söylüyor açıklamalarında. Sayın başkan; ihbarı bıraksak, her beyaz kumdan örnek alıp mermer tozu mu, Salda Gölü'nden mi getirildi diye baksak, böyle bir uygulamaya gidilse daha iyi olmaz mı? Geçtiğimiz hafta Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberinde, kumun insan sağlığına verdiği zararlar da yayınlandı. Uzmanlar, 'Bu tozlar ölüme götürebilir' diyor. İyi bir şey söyleyeni ne gördüm, ne duydum. Uzmanların 'Ölüme götürebilir bu tozlar' dediği mesele kimse ölmeden hızlıca çözülmeli. Kumu testten geçen yerlere insanlar çocuğunu daha rahat götürecektir. Çocukları bekleyen tehlikelere karşı önlemleri almayı da ihmal etmemek gerekiyor öyle değil mi?

NE OLDUĞU MERAK KONUSU...
Bodrum'da en çok konuşulan, beyaz kumunun ne olduğunun merak edildiği yerler; Bodrum Edition Hotel Palmalife Bodrum, La Blanche Island, Lujo Hotel, Eski Dodo Beach. Sayın Başkan Ahmet Aras, sizden cevap bekliyorum.

ŞİFA ORMANI GELİYOR
Oyun oynayarak doğaya katkı sağlamak ister misiniz? Ne mutlu ki ekolojimizi güzelleştirmek için harekete geçen kampanyalar var. Örneğin her yıl yeni bir yeşil amaç için düzenlenen Jotun YeşilAdımlar kampanyası bu yıl 15 bin fide dikmeyi hedefliyor. 2020'de kocaman bir Şifa Ormanı oluşturmak için oyun oynanacak. Oyun oynamak ve doğaya benim de bir katkım olsun diyorsanız yapmanız gereken www.jotunyesiladımlar. com internet sitesine girmek. Oyundaki tohumu varış noktasına ulaştırın, yerine ulaştırdığınız her tohum için Jotun da bir fide eksin. Sonra hep birlikte Türkiye'nin ekolojik bakımdan verimsiz bölgelerinde kocaman bir şifa ormanı oluşturalım. Ben oyunumu oynarken tohumumu ulaşması gereken yere ulaştırdım, şimdi sıra sizde. Şifa Ormanı gibi farkındalık yaratacak nice projelere...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA