Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Trende geçen bir aşkın ve ihtirasın hikayesi

Ozan Açıktan, son dönemin en sevdiğim yönetmenlerinden biri... Ozan'ı diğer yönetmenlerden ayıran özelliği, hem ana akım, hem de bağımsız sinemayı iyi anlaması ve izleyiciye en iyi şekilde anlatması. Öncesinde çektiği 'Annemin Yarası', 'Silsile', 'Aile Arasında', 'Çok Filim Hareketler Bunlar' ve 'Sen Kimsin?' filmlerinin ardından bu kez senaryosunu da yazdığı çarpıcı bir filmle karşımızda. Daha çarpıcı olansa, karantinada böyle güzel diyaloglara sahip, üzerine trende yolculuk etmemize fırsat tanıyan, estetik çekim teknikleriyle çekilmiş bir film izleyebiliyor olmamız. Drazen Kuljanin'in 'How to Stop a Wedding' filminin yeniden çevrimi olan Netflix'in merakla beklenen ilk Türk orijinal filmi 'Yarına Tek Bilet'; Dilan Çiçek Deniz ve Metin Akdülger'in başrollerinde aynı tren kompartımanında yolu kesişen iki gencin tren yolculukları boyunca yaşadıklarına odaklanıyor. Filmin çoğunluğu tek bir mekanda, kısa bir zaman aralığında geçmesine rağmen izlerken bir dakika bile sıkılmıyorsunuz. Filmde hikaye bölüm bölüm ilerlerken, müzikler de başrollerin performansı kadar etkili.

SEYİR ZEVKİ YÜKSEK
Aynı kompartımanda iki kişinin inişleri çıkışlarına, mutluluklarına, hüzünlerine, duygu durumlarına tanık olurken, trenden çekilmiş dış görüntüler seyir zevki yüksek bir film vâdediyor. Eski Türk filmlerine göndermeler, edebiyat, şiirler, aşk, tren; hikayenin bölümlere ayrıldığı şekilde gösteriliyor. Film, bu konseptte çekilmiş özellikle Türkiye sinemasında pek örneğine rastlanmayan bir yapım, o nedenle de filmin izleyiciyle hemen doğrudan bir bağ kuracağını düşünüyorum.
Bu noktada parantez açılması gereken bir diğer husus ise; estetik çekimler, incelikle yazılmış diyaloglar. Hele ki estetik çekim konusunda filmin finaline doğru çekilmiş ateşli bir sahne var, burada yönetmen olarak Ozan Açıktan'a bir kez daha hayran oluyorum. Aynı duyguyu 'Annemin Yarası'ndaki bir sahnede de yaşamıştım Ozan'ın tarzı bir şeyleri göze sokmadan anlatmak, bir kez daha anlıyorum. İzleyince ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Hikayeye gelecek olursak... Dilan Deniz, kadın karakter olarak hem çok güçlü, hem de nevi şahsına münhasır üsluba sahip. Metin Akdülger ile uyumları da filmi daha çekici hale getirmiş.
'Yarına Tek Bilet', tüm dünyayla aynı anda 19 Haziran'da dijital platformda yayınlanacak. Canım ne zamandır tren seyahati istiyordu, bu filmle tam da istediğim oldu, üstelik Dilan ve Metin'le trenle İzmir'e kadar gittik, yolda durduk kaldık, indik, ağladık, güldük, dans ettik, hepsi çok keyifliydi. Teşekkürler bu tren seyahati için Ozan Açıktan...

Pandemi Oscar'ı nasıl olur?

Koronavirüs salgını nedeniyle sinema dünyasında planların altüst olması, bu yıl nasıl bir ödül sezonuyla karşı karşıya olacağımız sorusunu da beraberinde getirdi. Oscar ödülleri, bunların arasında en merak edileniydi. Geçtiğimiz günlerde Akademi yönetimi, Oscar Ödülleri'nde yapılacak değişiklikleri kararlaştırdı. Akademinin önemli adımlarından biri, dijitale karşı bugüne kadarki tutumlarının aksine tutum sergileyerek bu yıl doğrudan dijital platformlarda yayınlanan filmlerin de değerlendirmeye alınacağını açıklaması oldu. Adayların belirlenme sürecinde Akademi üyelerinin kullandığı oylara bağlı olarak sayıları 5 ile 10 arasında değişen En İyi Film adaylarının sayısı 10 olarak değiştirildi. Ancak bu değişikliğin 94. Akademi Ödülleri'nden itibaren yürürlüğe gireceği açıklandı. Öte yandan Akademi, 'ödül sezonu filmleri' algısını ortadan kaldıracak bir karara da imza attı. Bundan sonra dijital platformlar üzerinden her çeyrekte film gösterimleri yapılacağını, böylece Akademi üyelerinin filmleri izlemek için ödül sezonunu beklemesi gerekmeyeceğini duyurdu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA